Aktualności

Wieści z Centrum Żywienia Optymalnego w Jastrzębiej Górze.
13-03-2004

Pourazowe zespoÅ‚y uszkodzenia CUN.

   KoÅ›ci czaszki sÄ… naturalnym elementem ochronnym mózgu, który jest najważniejszym organem ciaÅ‚a ludzkiego. Ich głównym zadaniem jest zapobieganie urazom delikatnych struktur wewnÄ…trzczaszkowych, a zapewnia to odpowiednia wytrzymaÅ‚ość mechaniczna.  U osób mÅ‚odych, dobrze odżywionych,  nawet duży uraz może nie powodować zÅ‚amaÅ„ pokrywy czaszki,



natomiast osoby wyniszczone i starsze doznajÄ… ich czÄ™sto na skutek bÅ‚ahego wypadku. Samo zÅ‚amanie czaszki nie musi być jednak groźne dla życia, jeÅ›li nie doszÅ‚o do  przemieszczenia koÅ›ci. Uraz powodujÄ…cy „wbicie siÄ™” odÅ‚amu w struktury mózgu jest wyjÄ…tkowo niebezpieczny i zwykle koÅ„czy siÄ™ Å›mierciÄ…. Urazy gÅ‚owy sÄ… zdecydowanie najczÄ™stszÄ… przyczynÄ… udzielania pomocy w ramach ostrego dyżuru chirurgii urazowej, jednak samych zÅ‚amaÅ„ jest wÅ›ród nich stosunkowo niewiele, znacznie częściej dochodzi do czasowej utraty przytomnoÅ›ci i niepamiÄ™ci, co zwykle nie pozostawia wiÄ™kszych nastÄ™pstw. W niektórych przypadkach dochodzi jednak do uszkodzeÅ„ struktur nerwowych w trudnych do ustalenia miejscach, co może dawać rozmaite objawy. RozlegÅ‚ość objawów oraz ich charakter zależy od lokalizacji uszkodzenia oraz jego masywnoÅ›ci.
   Zniszczone urazowo tkanki ukÅ‚adu nerwowego ulegajÄ… zazwyczaj martwicy,  a nastÄ™pnie procesom reperacyjnym. Gojenie wszystkich tkanek, a wiÄ™c i nerwowej wymaga dostarczenia energii i odpowiednich materiałów do odbudowy, czyli biaÅ‚ek. Im wyższa wartość spożywanych biaÅ‚ek, tym bardziej podobna bÄ™dzie nowa wytworzona tkanka do tkanki zdrowej i im lepszÄ… energiÄ™ dostarczymy, tym szybsze bÄ™dÄ…  procesy odbudowy. OczywiÅ›cie dla czÅ‚owieka najlepszym źródÅ‚em energii sÄ… wolne kwasy tÅ‚uszczowe. U osób odżywiajÄ…cych siÄ™ wÄ™glowodanami i niskowartoÅ›ciowymi biaÅ‚kami, procesy gojenia bÄ™dÄ… powolne, a blizny pourazowe wypeÅ‚niajÄ…ce ubytki swÄ… budowÄ… nie bÄ™dÄ… przypominać zdrowej tkanki.
   Å»ywienie chorych w okresie pourazowym jest zazwyczaj przypadkowe lub (jeÅ›li trafiÄ… do oddziaÅ‚u szpitalnego) bardzo zÅ‚e, co samo w sobie może doprowadzić do niekorzystnych zmian. Chorym powinno siÄ™ dostarczyć dużej iloÅ›ci wysokowartoÅ›ciowych biaÅ‚ek i tÅ‚uszczów zwierzÄ™cych, aby stworzyć możliwość regeneracji tkanek. Å»ywienie optymalne we wczesnych okresach pourazowych znacznie niweluje ryzyko rozwoju późniejszych powikÅ‚aÅ„. 
   WÅ›ród  osób rozpoczynajÄ…cych dietÄ™ optymalnÄ… zdarzajÄ… siÄ™ również takie, które cierpiÄ… z powodu przebytych urazów gÅ‚owy. Dużą grupÄ™ wÅ›ród nich stanowiÄ… osoby  z rozpoznanÄ… padaczkÄ… pourazowÄ… i przyjmujÄ…ce leki. PrzyczynÄ… choroby jest u nich obecność blizny w centralnym ukÅ‚adzie nerwowym, która daje zaburzenia przewodnictwa neuronalnego oraz nieprawidÅ‚owe wyÅ‚adowania. Po rozpoczÄ™ciu żywienia optymalnego zazwyczaj dochodzi do powolnej przebudowy zmienionych tkanek i po pewnym czasie blizny zanikajÄ… (podobnie jak niektóre blizny skórne). W pierwszym okresie u takich osób należy ograniczyć spożycie wÄ™glowodanów do ok. 0,3 – 0,5g/kg m.c. tak, by doprowadzić do umiarkowanej ketozy, co znacznie zmniejsza ilość ataków padaczkowych. Po 3 latach bez ataku można bezpiecznie odstawiać leki.
   DrugÄ… grupÄ™ stanowiÄ… pacjenci ze zmianami charakterologicznymi, u których czasem nie da siÄ™ odróżnić zmian pourazowych od towarzyszÄ…cych chorób. Stwierdzenie okreÅ›lonego zespoÅ‚u pourazowego pod postaciÄ… nerwicy, bólów gÅ‚owy czy zespoÅ‚u psychoorganicznego,  umożliwiÄ… od razu wdrożenie postÄ™powania odpowiedniego dla danych jednostek o innym podÅ‚ożu. W leczeniu bardzo dobre efekty daje zastosowanie prÄ…dów selektywnych PS na centralny ukÅ‚ad nerwowy.
   Osobny temat stanowiÄ… pacjenci ze zmianami ogniskowymi, których trzeba traktować podobnie jak osoby poudarowe.

                                                                       lek. med. PrzemysÅ‚aw Pala

źr.inf. CŻO Jastrzębia Góra
[Wstecz]


Aktualności
Zapowiedzi
Dr Kwaśniewski
Żywienie Optymalne
Dieta Optymalna
Artykuły do publikacji
Artykuły opublikowane
Prasa
Kuchnia Optymalna
Prezentacja żywności optymalnej
Książki
Uroczystość w Chełmie.
wiêcej » 
Copyright © 2004-2015 Jan KwaÅ›niewski & Tomasz KwaÅ›niewski