Aktualności

Wieści z Centrum Żywienia Optymalnego w Jastrzębiej Górze.
30-03-2004
Celiakia.
  
CzÅ‚owiek podobnie jak i zwierzÄ™ posiada Å›ciÅ›le okreÅ›lony model odżywiania wynikajÄ…cy z możliwoÅ›ci przyswajania przewodu pokarmowego. Dla okreÅ›lonego gatunku pewne produkty sÄ… jadalne, a inne nie: np. lew nie je trawy, a zebra nie zje lwa. Tak samo jest z czÅ‚owiekiem, dla którego nienaturalnym pożywieniem sÄ… ziarna zbóż. To, że jadamy chleb  i inne przetwory mÄ…czne możliwe jest dziÄ™ki wprowadzeniu obróbki termicznej, która poprawia przyswajalność pokarmów do tego stopnia, że z niejadalnych mogÄ… stać siÄ™ jadalnymi. W warunkach naturalnych czÅ‚owiek nie mógÅ‚ spożywać ziaren zbóż, ponieważ na surowo sÄ… niejadalne.

 Obecnie prawie nikt siÄ™ już nad tym nie zastanawia, a przecież wÅ‚aÅ›nie celiakia Å›wiadczy o tym, że gatunek ludzki nie powinien odżywiać siÄ™ zbożem. U części osób gluten w nim zawarty jest traktowany jak trucizna, ponieważ w naturalnych warunkach nie mieliÅ›my z nim kontaktu. 
   Niestety, wraz z procesem niszczenia obcego biaÅ‚ka uszkodzeniu ulega bÅ‚ona Å›luzowa przewodu pokarmowego. Przez co upoÅ›ledzone jest wchÅ‚anianie. W rezultacie mamy do czynienia z wyniszczeniem i zespoÅ‚ami niedoboru wielu witamin. Dodatkowo, po spÅ‚aszczeniu kosmyków jelitowych, zmniejsza siÄ™ powierzchnia jelita, co jeszcze bardziej upoÅ›ledza przenikanie substancji odżywczych.
   Już z samego opisu choroby wynika, że żywienie optymalne powinno przynieść poprawÄ™ stanu zdrowia i jest tak rzeczywiÅ›cie, ponieważ jest to dieta bezglutenowa.
   Po rozpoczÄ™ciu żywienia objawy jelitowe ustÄ™pujÄ… praktycznie w ciÄ…gu kilku dni – jeżeli oczywiÅ›cie takowe wystÄ™powaÅ‚y (pacjenci zwykle unikajÄ… produktów zawierajÄ…cych gluten). Stosunkowo szybko dochodzi również do wyrównania zaburzeÅ„ niedoborowych.  W ciÄ…gu kilku tygodni ustÄ™puje anemia, zaczyna przyrastać masa ciaÅ‚a i dochodzi do wzmocnienia.
   Å»ywienie optymalne zawiera duże iloÅ›ci witamin rozpuszczalnych w tÅ‚uszczach  i dlatego obserwuje siÄ™ cofanie ewentualnych awitaminoz. Po kilku miesiÄ…cach diety, nawet  u wyniszczonych dzieci, nie ma praktycznie żadnych Å›ladów choroby, co wykazujÄ… wszystkie badania diagnostyczne.
   W żywieniu chorych powinno siÄ™ zachować normalne zasady i proporcje, należy jednak dostarczyć produkty podrobowe i żółtka, których biaÅ‚ko jest najbardziej wartoÅ›ciowe. Dobowe spożycie biaÅ‚ka powinno wynosić 1-2g/kg.m.c/, choć poczÄ…tkowo może być to jeszcze wiÄ™cej. W pierwszych miesiÄ…cach diety można zaobserwować znaczny wzrost poziomu cholesterolu we krwi (również LDL), co może niepokoić rodziców, ale  w rzeczywistoÅ›ci jest zjawiskiem bardzo korzystnym.

                                                                      lek. med. PrzemysÅ‚aw Pala

źr.inf. CŻO Jastrzębia Góra
[Wstecz]


Aktualności
Zapowiedzi
Dr Kwaśniewski
Żywienie Optymalne
Dieta Optymalna
Artykuły do publikacji
Artykuły opublikowane
Prasa
Kuchnia Optymalna
Prezentacja żywności optymalnej
Książki
Uroczystość w Chełmie.
wiêcej » 
Copyright © 2004-2015 Jan KwaÅ›niewski & Tomasz KwaÅ›niewski