|
Aktualności |
|
Wieści z Centrum Żywienia Optymalnego w Jastrzębiej Górze. |
30-03-2004 |
Celiakia. Człowiek podobnie jak i zwierzę posiada ściśle określony model odżywiania wynikający z możliwości przyswajania przewodu pokarmowego. Dla określonego gatunku pewne produkty są jadalne, a inne nie: np. lew nie je trawy, a zebra nie zje lwa. Tak samo jest z człowiekiem, dla którego nienaturalnym pożywieniem są ziarna zbóż. To, że jadamy chleb i inne przetwory mączne możliwe jest dzięki wprowadzeniu obróbki termicznej, która poprawia przyswajalność pokarmów do tego stopnia, że z niejadalnych mogą stać się jadalnymi. W warunkach naturalnych człowiek nie mógł spożywać ziaren zbóż, ponieważ na surowo są niejadalne.
Obecnie prawie nikt siÄ™ już nad tym nie zastanawia, a przecież wÅ‚aÅ›nie celiakia Å›wiadczy o tym, że gatunek ludzki nie powinien odżywiać siÄ™ zbożem. U części osób gluten w nim zawarty jest traktowany jak trucizna, ponieważ w naturalnych warunkach nie mieliÅ›my z nim kontaktu. Niestety, wraz z procesem niszczenia obcego biaÅ‚ka uszkodzeniu ulega bÅ‚ona Å›luzowa przewodu pokarmowego. Przez co upoÅ›ledzone jest wchÅ‚anianie. W rezultacie mamy do czynienia z wyniszczeniem i zespoÅ‚ami niedoboru wielu witamin. Dodatkowo, po spÅ‚aszczeniu kosmyków jelitowych, zmniejsza siÄ™ powierzchnia jelita, co jeszcze bardziej upoÅ›ledza przenikanie substancji odżywczych. Już z samego opisu choroby wynika, że żywienie optymalne powinno przynieść poprawÄ™ stanu zdrowia i jest tak rzeczywiÅ›cie, ponieważ jest to dieta bezglutenowa. Po rozpoczÄ™ciu żywienia objawy jelitowe ustÄ™pujÄ… praktycznie w ciÄ…gu kilku dni – jeżeli oczywiÅ›cie takowe wystÄ™powaÅ‚y (pacjenci zwykle unikajÄ… produktów zawierajÄ…cych gluten). Stosunkowo szybko dochodzi również do wyrównania zaburzeÅ„ niedoborowych. W ciÄ…gu kilku tygodni ustÄ™puje anemia, zaczyna przyrastać masa ciaÅ‚a i dochodzi do wzmocnienia. Å»ywienie optymalne zawiera duże iloÅ›ci witamin rozpuszczalnych w tÅ‚uszczach i dlatego obserwuje siÄ™ cofanie ewentualnych awitaminoz. Po kilku miesiÄ…cach diety, nawet u wyniszczonych dzieci, nie ma praktycznie żadnych Å›ladów choroby, co wykazujÄ… wszystkie badania diagnostyczne. W żywieniu chorych powinno siÄ™ zachować normalne zasady i proporcje, należy jednak dostarczyć produkty podrobowe i żółtka, których biaÅ‚ko jest najbardziej wartoÅ›ciowe. Dobowe spożycie biaÅ‚ka powinno wynosić 1-2g/kg.m.c/, choć poczÄ…tkowo może być to jeszcze wiÄ™cej. W pierwszych miesiÄ…cach diety można zaobserwować znaczny wzrost poziomu cholesterolu we krwi (również LDL), co może niepokoić rodziców, ale w rzeczywistoÅ›ci jest zjawiskiem bardzo korzystnym.
lek. med. Przemysław Pala
|
źr.inf. CŻO Jastrzębia Góra |
|
|
|
|
|
|
|
[Wstecz] |
| |
|
Uroczystość w Chełmie. |
wiêcej » |
|