Spożycie białka. Szanowny Panie Doktorze. Zwracam się z gorącą prośbą do Pana z nadzieją że otrzymam właściwe wskazówki jak stosować dietę optymalną. Lekarz z wrocławskiej „Arkadii” zalecił mi proporcje B 60 – 70 g, T 120 g, W 50 g. Dietę stosuję od 1. XI. 2002 i od tej chwili mam swędzenie skóry oraz czerwone swędzące plamy na twarzy. Jem potrawy tylko te zgodne z zaleceniami podanymi w książkach dr. Kwaśniewskiego.
Mam 60 lat, 162 cm wzrostu i obecnie ważę 110 kg. W ciągu tych dwóch miesięcy schudłam 3 kg i na razie waga „stoi” w miejscu. Co mam robić, aby pozbyć się dokuczliwego swędzenia. Będę wdzięczna za odpowiedź na łamach miesięcznika.
Łącze pozdrowienia B.L.
odpowiedź:
Szanowna Pani! Objawy które Pani podaje, swędzenie skóry oraz czerwone plamy są sygnałem, aby ograniczyć spożycie białka. Obecnie powinna Pani stosować około 30 g do 50 g białka na dobę. To ograniczenie spowoduje także utratę masy ciała. We wrocławskiej „Arkadii” konsultuje dr Andrzej Garbień, który jest moim ojcem. Od kilku lat wraz z całą rodziną stosujemy żywienie optymalne. Jestem pewien, że ojciec zapisał Pani właściwe wskazówki do prawidłowego stosowania żywienia optymalnego na karcie informacyjnej. Bardzo często zdarza się, iż pacjenci zapominają po okresie przebudowy ograniczyć spożycie białka i pojawią się objawy związane z przebiałczeniem organizmu. Te dokuczliwe objawy powinny ustąpić w okresie do 14 dni.
Z poważaniem lek. med. Maciej Garbień
|