Aktualności

Nowa ankieta
18-06-2004

Szanowni Państwo,
   Wczoraj miaÅ‚em okazjÄ™ rozmawiać z kierownikiem jednego z  laboratoriów badajÄ…cych żywność genetycznie zmodyfikowanÄ…. Ponieważ temat ten jest wyjÄ…tkowo modny, postanowiÅ‚em zasiÄ™gnąć informacji z wiarygodnego źródÅ‚a.
Oto czego istotnego się dowiedziałem:



   Obecnie w Polsce dostÄ™pne sÄ… nastÄ™pujÄ…ce produkty genetycznie zmodyfikowane, które można kupić nieprzetworzone (głównie w "marketach") lub stanowiÄ… dodatek do przetworzonej żywnoÅ›ci:
soja, kukurydza, pomidory, ziemniaki i rzepak
Wszystkie te rośliny pochodzą z importu - głównie z US.
   Istnieje wymóg wyraźnego ostrzeżenia konsumenta na etykiecie, że produkt jest lub zawiera dodatek żywnoÅ›ci genetycznie zmodyfikowanej. 

   ZapytaÅ‚em o badania naukowe nad genetycznie zmodyfikowanÄ… żywnoÅ›ciÄ… i tu otrzymaÅ‚em bardzo ciekawÄ… odpowiedź, która mnie zupeÅ‚nie nie zdziwiÅ‚a:
"Zależy, kto płaci za te badania: jeśli producenci, to żywność ta jest "dobrodziejstwem" dla ludzkości, jeśli ekolodzy - jest wręcz przeciwnie."

   Co prawda osoby stosujÄ…ce zalecenia Å»ywienia Optymalnego Jana KwaÅ›niewskiego majÄ… jeszcze stosunkowo maÅ‚e prawdopodobieÅ„stwo spożywania tych produktów, w stosunku do osób stosujÄ…cych "zdrowe, naukowe metody odżywiania", jednakże z latami problem zmodyfikowanej żywnoÅ›ci bÄ™dzie narastaÅ‚. RozsÄ…dek nakazuje wiÄ™c unikanie tych produktów do czasu, gdy to masowe, ryzykowne doÅ›wiadczenie zostanie zwerfikowane w praktyce. Może to potrwać jednak kilka pokoleÅ„.

Informacje te skłoniły mnie do zaproponowania Państwu nowej ankiety dotyczącej żywności genetycznie zmodyfikowanej.

                                               Tomasz KwaÅ›niewski.

[Wstecz]


Aktualności
Zapowiedzi
Dr Kwaśniewski
Żywienie Optymalne
Dieta Optymalna
Artykuły do publikacji
Artykuły opublikowane
Prasa
Kuchnia Optymalna
Prezentacja żywności optymalnej
Książki
Uroczystość w Chełmie.
wiêcej » 
Copyright © 2004-2015 Jan KwaÅ›niewski & Tomasz KwaÅ›niewski