Aktualności

Wieści z Centrum Żywienia Optymalnego w Jastrzębiej Górze.
23-07-2004
Przewlekłe zapalenie trzustki.
   U wiÄ™kszoÅ›ci osób rozpoczynajÄ…cych żywienie optymalne obserwuje siÄ™ szybkie ustÄ™powanie wszelkich dolegliwoÅ›ci ze strony ukÅ‚adu pokarmowego. Åšwiadczy to o tym, że jest to dieta, którÄ… bardzo dobrze tolerujÄ… narzÄ…dy jamy brzusznej. Osoby, które żywiÄ… siÄ™ w sposób, tradycyjny, czyli „na chybiÅ‚-trafiÅ‚”, majÄ… zazwyczaj wiÄ™ksze lub mniejsze problemy żoÅ‚Ä…dkowo-jelitowe oraz dolegliwoÅ›ci ze strony wÄ…troby i trzustki. Takie objawy jak:

nadkwaÅ›ność, wzdÄ™cia, zaparcia czy bóle wÄ…troby wystÄ™pujÄ… obecnie tak powszechnie, że nie sÄ… traktowane jak choroby, a każdy wie z reklam telewizyjnych jakie można wziąć na nie leki. Powszechność wystÄ™powania zaburzeÅ„ dysgastrycznych w dzisiejszych czasach  Å›wiadczy o tym, że nasze odżywianie coraz bardziej odbiega od naturalnego dla czÅ‚owieka. JednÄ… z poważniejszych i coraz czÄ™stszych bolÄ…czek jest obecnie przewlekÅ‚e zapalenie trzustki, które poczÄ…tkowo przebiegać może stosunkowo Å‚agodnie, ale później jego skutki sÄ… niejednokrotnie bardzo groźne. Twierdzenie, że alkohol spożywany w nadmiarze powoduje uszkodzenie tego organu jest tylko częściÄ… prawdy. RzeczywiÅ›cie, ma on dziaÅ‚anie toksyczne na komórki trzustki, ale nie u  wszystkich pijÄ…cych dochodzi do rozwoju tej choroby. ChorujÄ… najczęściej ci pijÄ…cy, których status spoÅ‚eczny jest niższy i których nie stać na dobre odżywianie, ponieważ caÅ‚e dochody przeznaczajÄ… na alkohol. W takiej sytuacji mamy z jednej strony dziaÅ‚anie toksyczne alkoholu, natomiast z drugiej strony brak możliwoÅ›ci regeneracyjnych z powodu niedostatecznego odżywienia. Dodatkowo istotnÄ… rolÄ™ mogÄ… tu odgrywać zawarte w pożywieniu substancje konserwujÄ…ce i polepszacze, które stosuje siÄ™ powszechnie, zwÅ‚aszcza w produkcji taniej żywnoÅ›ci (np. „szybkie” zupy w proszku). Co prawda ich maksymalne dawki sÄ… Å›ciÅ›le okreÅ›lone normami miÄ™dzynarodowymi, ale za to producenci mogÄ… dodawać wiele różnych substancji jednoczeÅ›nie do jednego wyrobu. WspółczeÅ›nie spożycie pokarmów przetworzonych jest tak duże, że nie można wykluczyć uszkodzenia trzustki prze zawarte w nich Å›rodki chemiczne. Chorym, u których rozpoznano przewlekÅ‚e zapalenie trzustki, zaleca siÄ™ oczywiÅ›cie caÅ‚kowitÄ… abstynencjÄ™, ale jest to prawdopodobnie najrzadziej przestrzegany nakaz. Oprócz odstawienia alkoholu pacjenci dostajÄ… wytyczne żywieniowe, które można lakonicznie okreÅ›lić w  nastÄ™pujÄ…cy sposób: kleiki, chude sery i warzywa. Dodatkowo stosuje siÄ™ leki zawierajÄ…ce enzymy trzustkowe. Dwa ostatnie zalecenia sÄ… przez chorych częściej przestrzegane. Same leki nie sÄ… dla czÅ‚owieka szkodliwe, ale zalecana dieta już jest, ponieważ ogranicza spożycie wysokowartoÅ›ciowych biaÅ‚ek potrzebnych do regeneracji tego narzÄ…du. Pacjenci z rozpoznanym przewlekÅ‚ym zapaleniem trzustki mogÄ… bez żadnych okresów przejÅ›ciowych rozpocząć żywienie optymalne w peÅ‚nym zakresie. Nie należy obawiać siÄ™ tÅ‚uszczów pokarmowych, mimo, że w poczÄ…tkowym okresie sÄ… one rzeczywiÅ›cie źle trawione z powodu niedomogi tego narzÄ…du. PoczÄ…tkowo może wystÄ™pować w stolcu niestrawiony tÅ‚uszcz, dlatego należy przyjmować przez pewien czas enzymy trzustkowe, aby poprawić trawienie. Trzustka należy do narzÄ…dów szybko regenerujÄ…cych siÄ™, dlatego już po kilku tygodniach można zmniejszać dawkowanie leków aż do caÅ‚kowitego ich odstawienia, przy braku objawów ze strony przewodu pokarmowego. W poczÄ…tkowym okresie warto kontrolować poziom amylazy, co jest obiektywnym wskaźnikiem stanu trzustki. W diecie należy zachować normalne proporcje B:T:W czyli 1:3:0,8. Nie ma koniecznoÅ›ci ograniczania tÅ‚uszczów, nawet jeÅ›li nie jest on w caÅ‚oÅ›ci trawiony, ponieważ nie powoduje to żadnych szkód dla samej trzustki.

                                                        lek. med. PrzemysÅ‚aw Pala

źr.inf. CŻO Jastrzębia Góra
[Wstecz]


Aktualności
Zapowiedzi
Dr Kwaśniewski
Żywienie Optymalne
Dieta Optymalna
Artykuły do publikacji
Artykuły opublikowane
Prasa
Kuchnia Optymalna
Prezentacja żywności optymalnej
Książki
Uroczystość w Chełmie.
wiêcej » 
Copyright © 2004-2015 Jan KwaÅ›niewski & Tomasz KwaÅ›niewski