|
T.K. |
Ciechocinek 1989.07.26.
Motto: Nie ma chorób nieuleczalnych, niedostatecznÄ… jest tylko nasza wiedza. – Julian Aleksandrowicz.
Przyczynowe leczenie gośćca przewlekłego postępującego. (Akademia Zdrowia Arkadia. Dyrektor: lek. med. Jan Kwaśniewski)
Słowa kluczowe: Gościec przewlekły postępujący jest uleczalny.
Naczelną przyczyną GPP jest określony, niekorzystny skład diety, nie pokrywający potrzeb budulcowych, regeneracyjnych i energetycznych tkanki łącznej i ścian drobnych naczyń tętniczych.
Jest to typowa choroba z autoagresji, a buntująca się tkanka łączna jest niszczona przez organizm. Niekorzystny skład diety jest również przyczyną niedoboru żelaza, anemii niedobarwliwej i często innych chorób.
Organizm ludzki ma ściśle określone potrzeby. Tylko pokrycie tych potrzeb warunkuje zdrowie. Każde odstępstwo od optymalnego wzorca żywienia musi powodować i powoduje zaburzenia w funkcjonowaniu organizmu, musi powodować określone choroby, musi powodować i powoduje patologiczną czynność umysłu ludzkiego. Człowiek wówczas przestaje wiedzieć, a wierzy, lub ma poglądy.
W zależnoÅ›ci od tego, jak bardzo i w jaki sposób skÅ‚ad diety różni siÄ™ od prawidÅ‚owej „instrukcji obsÅ‚ugi organizmu ludzkiego”, powstajÄ… różne zaburzenia i różne choroby.
GPP jest zespołem antymiażdżycowym, a chorujący na GPP wyjątkowo chorują na miażdżycę. Aby zachorować na miażdżycę trzeba się żywić inaczej.
Przyczynowe leczenie GPP polega na wprowadzeniu żywienia pokrywającego w sposób najbardziej korzystny wszystkie potrzeby organizmu. Warunki te spełnia żywienie optymalne, w którym na 1 g białka o wysokiej wartości biologicznej, przypada 3-4 g tłuszczów zwierzęcych i poniżej 0,6 g węglowodanów.
Żywienie optymalne usuwa przyczynę choroby, usuwa chorobę, ale nie zawsze do końca może usunąć jej skutki. Rozległe zmiany w stawach dużych, ze zniszczeniem chrząstki, zwłaszcza u ludzi starszych nie mogą się zregenerować.
Pewnym jest natomiast, że żywienie optymalne uniemożliwia zachorowanie na GPP.
W Akademii Zdrowia Arkadia u chorych na GPP stosowano jako leczenie przyczynowe standartowe żywienie optymalne i prądy selektywne PS na kończyny chore w celu poprawy ukrwienia.
W turnusach, w których ilość chorych na GPP była znacznie wyższa niż przeciętnie, wprowadzano zmiany w diecie polegające na większej podaży produktów o dużej zawartości kolagenu. Zwiększano ilość salcesonu włoskiego, skórek wieprzowych, galaret z nóg i chrząstek (dieta optymalna dla GPP).
Przynosiło to wyraźne efekty w postaci większej i szybszej poprawy stanu zdrowia u chorych na GPP, w postaci szybszego ustępowania choroby. W turnusach, w których podawano więcej w.w. produktów, OB obniżało się średnio u chorych na GPP o 52, 55, a nawet o 59% w okresie 12 dni.
Gdy ilość chorych na GPP była mniejsza, stosowano standardowe żywienie optymalne , przy którym spadek OB. w okresie 12 dni wynosił średnio od 32 do 45%.
W Akademii przebywało na turnusach 2-tygodniowych 234 chorych na GPP (213-K i 21-M), w wieku średnio 49,6 lat (od 11 do 77 lat). Średni wiek w którym nastąpiło zachorowanie na GPP wynosił 40,3 lat (od 2 do 64 lat).
Stan zdrowia wiÄ™kszoÅ›ci chorych byÅ‚ ciężki. U części chorych wystÄ™powaÅ‚y inne choroby: neurastenia – 44 osoby, nieotrzymanie moczu – 38 (tylko kobiety), nadciÅ›nienie – 25, niewydolność wieÅ„cowa – 15, choroba wrzodowa – 8, miażdżyca tÄ™tnic koÅ„czyn dolnych – 3, pojedynczy przypadek sklerodermii, raka nieoperacyjnego, tocznia rumieniowego, cukrzycy, Å‚uszczycy, stwardnienia rozsianego i bocznego zanikowego, zespoÅ‚u Raynauda, niewydolnoÅ›ci krążenia, migreny.
Nadciśnienie, niewydolność wieńcowa, choroba wrzodowa, migrena, miażdżyca tętnic kończyn występowały u chorych przez długie okresy leczonych sterydami.
Uzyskane wyniki:
Chorych na neurastenię wyleczono żywieniem optymalnym i prądami selektywnymi PS stosowanymi transcerebralnie.
Wszystkie chore na nieotrzymanie moczu wyleczono prądami selektywnymi SVU stosowanymi na okolicę pęcherza.
Nadciśnienie wyleczono żywieniem optymalnym.
Chorobę wrzodową wyleczono żywieniem optymalnym i prądami selektywnymi S stosowanymi na okolicę żołądka.
Migrenę wyleczono żywieniem optymalnym i prądami selektywnymi S stosowanymi na obszar w którym występowały bóle o typie migreny.
Chorzy na GPP patologicznie wychudzeni przybrali na wadze od 1 do 5 kg w okresie 12 dni.
Chorzy na GPP z towarzyszącą otyłością ubywali na wadze średnio 3,7 kg w okresie 12 dni.
Do przyjazdu do Akademii leki hormonalne przyjmowało regularnie 86 osób, inne leki przeciwgośćcowe 125 osób.
Od pierwszego dnia pobytu odstawiono wszystkie leki u 190 chorych, po pięciu dniach u dalszych pięciu chorych. W czasie pobytu stosowano okresowo hydrocortison doustnie w dawce od 20 do 60 mg/dobę u 17 chorych, encorton u 4, woltaren i inne leki przeciw gośćcowe i przeciwbólowe u 14 chorych. Ogółem ilość przyjmowanych przez chorych leków zmniejszono o 94% (17 razy) do 6%
Zalecono do stosowania w domu, przez krótki okres, encorton u 2 i hydrocotison u 2 chorych, inne leki u 8 chorych.
Na stałe bóle spoczynkowe stawów skarżyło się 224 osoby.
W czasie pobytu bóle stawów ustąpiły całkowicie u 88 chorych, znacznie się zmniejszyły u 132, nie zmniejszyły się u 4, mimo spadku OB u tych chorych.
Przed przyjazdem Å›rednie OB. wynosiÅ‚o 54,9 (od 2 do 149). W 12 dniu pobytu OB. wynosiÅ‚o Å›rednio 31,7 (od ) do 113). Åšredni spadek OB. wyniósÅ‚ 23,1 – to jest ponad 42%.
U piÄ™ciu chorych OB. zwiÄ™kszyÅ‚o siÄ™ o Å›rednio 9 (od 3 do 18). Byli to chorzy, u których w czasie pobytu wystÄ…piÅ‚o zapalenie pÅ‚uc - 2 osoby, zapalenie oskrzeli – 1, angina – 1. U jednej osoby wzrost BO spowodowany zostaÅ‚ prawdopodobnie odstawieniem encortonu.
U wszystkich chorych ustąpiło stałe uczucie zimna, obserwowano szybkie ustępowanie obrzęków, zniekształceń i przykurczów w stawach, ustępowanie zmian troficznych skóry, gojenie owrzodzeń podudzi, szybką i dużą poprawę sprawności psychofizycznej. Dalsze stosowanie żywienia optymalnego w domu powoduje dalszą, szybką poprawę stanu zdrowia i spadek OB. o średnio 45% co 2 tygodnie. Po kilkunastu tygodniach OB. spada poniżej 10, u większości chorych wraca zdolność do pracy.
Na ogólną ilość 234 chorych na GPP tylko 2 chorych zgłosiło pogorszenie stanu zdrowia, które wynikało z niestosowania żywienia optymalnego w warunkach domowych.
Żywienie optymalne powoduje szybką, kompleksową poprawę sprawności psychofizycznej co obrazuje np. następująca wypowiedź chorej wyleczonej z GPP:
- W dniu dzisiejszym przyjechaÅ‚am donieść o wyleczeniu, które graniczy z cudem. Jestem po leczeniu w Akademii Zdrowia i po powrocie do domu zastosowaÅ‚am dietÄ™ dla caÅ‚ej mojej rodziny. A oto skutki: Matka od 38 lat choruje na goÅ›ciec postÄ™pujÄ…cy, od 12 lat nie opuszcza łóżka. Po stosowaniu diety przez 14 dni zaczęły poruszać siÄ™ sztywne stawy skokowe, palce u nóg staÅ‚y siÄ™ ruchome, a stopy stawiać zaczęła caÅ‚Ä… pÅ‚aszczyznÄ… na podÅ‚odze. Wczoraj – 17.12.1997r. stanęła na wÅ‚asnych nogach!!! – Moje córki sÄ… ruchliwsze, majÄ… wiÄ™cej czasu, przestaÅ‚a córkÄ™ boleć gÅ‚owa. Drugiej córce zginÄ…Å‚ caÅ‚kowicie Å‚ojotok z czoÅ‚a i nareszcie rozumie matematykÄ™. Mojemu mężowi przestaÅ‚y marznąć nogi, znowu zaczÄ…Å‚ cieszyć siÄ™ życiem, przestaÅ‚ też utykać na jednÄ… nogÄ™. Wszystkim generalnie poprawiÅ‚a siÄ™ cera, jesteÅ›my dla siebie zawsze uÅ›miechniÄ™ci i peÅ‚ni radoÅ›ci. – K.K.
Cudów nie ma, jest tylko wiedza. Tylko wiedza może zamienić chory, utuczony, zdegenerowany, bezrozumny, biedny naród polski w naród zdrowy, bogaty, długowieczny i szczęśliwy.
Wnioski:
- Naczelną przyczyną GPP jest określony, niekorzystny skład diety, nie pokrywający potrzeb budulcowych, regeneracyjnych i energetycznych tkanki łącznej oraz drobnych naczyń tętniczych.
- Żywienie optymalne jest leczeniem przyczynowym w GPP.
- Prądy selektywne PS są doskonałym leczeniem objawowym w GPP, poprawiającym ukrwienie tętnicze pod warunkiem, że krew będzie zawierała potrzebne składniki.
- Wszyscy chorujący na GPP mogą być z tej choroby wyleczeni, a większość może odzyskać zdolność do pracy.
- Najlepszą sprawą byłoby zorganizowanie w sposób rozumny produkcji tylko takiej żywności, która jest dla człowieka potrzebną, a zaprzestanie produkcji żywności szkodliwej, która zniszczyła i nadal niszczy gatunek ludzki.
lek. med. Jan Kwaśniewski. |