Artykuły opublikowane

Cholesterol.
10-08-2006

O cholesterolu.(cz.I)

     Na DietÄ™ OptymalnÄ… przeszedÅ‚em w poÅ‚owie października ubiegÅ‚ego roku. CzujÄ™ siÄ™ znacznie lepiej, ustÄ…piÅ‚y bardzo dokuczliwe swÄ™dzenia odbytu, ustÄ…piÅ‚y bóle gÅ‚owy, na które cierpiaÅ‚em i "leczyÅ‚em siÄ™" od lat, ustÄ…piÅ‚y bóle trzustki, żoÅ‚Ä…dka, zaparcia. Przed dietÄ… ważyÅ‚em 85 kg, obecnie 77 kg.



     Nie jestem szczególnie wybredny jeÅ›li chodzi o jedzenie, a proponowane przez Pana jest jakby moim naturalnym pokarmem, bo zawsze te produkty (tÅ‚uste) najbardziej mi odpowiadaÅ‚y i smakowaÅ‚y. Faktem jest, że dawniej używaÅ‚em dużo ( za dużo) cukru i sÅ‚odyczy. Zawsze miaÅ‚em kÅ‚opoty w podwyższonym ciÅ›nieniem i cholesterolem i na diecie cholesterol nie spada, ciÅ›nienie wynosi 160/90.
     WedÅ‚ug lekarza mój problem jest dziedziczny, co może być prawdÄ…, gdyż mój ojciec narzekaÅ‚ na bóle nóg i miaÅ‚ trudnoÅ›ci z chodzeniem, a w takim przypadku cholesterol bez leków nie zmniejszy siÄ™. Czy mam brać leki na obniżenie poziomu cholesterolu, do czego namawia mnie mój lekarz? 
                                                                G. P.

 Odpowiedź:
     Na temat tego nieszczÄ™snego cholesterolu napisaÅ‚em dokÅ‚adnie w książce "Jak nie chorować?", w drugim wydaniu książki "Å»ywienie Optymalne" oraz w wielu artykuÅ‚ach i odpowiedziach na listy chorych, zamieszczanych w "Dziennika Zachodnim" w Katowicach.
     Problem ten stale powraca, podnoszony przez tych, którzy Å»ywienie Optymalne stosujÄ… krótko i u których poziom cholesterolu wzrósÅ‚ na poczÄ…tku, niepotrzebnie badajÄ… sobie jego poziom we krwi, a lekarze ich straszÄ…, że majÄ… za wysoki poziom cholesterolu i powinni brać leki na jego obniżenie lub zmienić dietÄ™.
     Oficjalna nauka o cholesterolu wie maÅ‚o i zawsze źle. Lekarze nie czytajÄ… biochemii, a gdy nawet czytajÄ…, to i tak nie mogÄ… zrozumieć tego, co przeczytali, a o wyciÄ…gniÄ™ciu praktycznych wniosków w ogóle nie ma mowy.
     W skrócie z cholesterolem problem wyglÄ…da tak:
1. Poziom cholesterolu we krwi jest niezależny od ilości cholesterolu dostarczanego
    w pokarmie.
2. Z cholesterolu pokarmowego organizm może przyswoić do 0,2 g cholesterolu, czyli tyle ile
    zawarte jest w jednym żółtku.
3. Żółtko zawiera dużo cholesterolu, bo jest on POTRZEBNY do budowy organizmu. Zawiera
    dużo tÅ‚uszczów i choliny, które sÄ… energiÄ… najlepszÄ…. Nie zawiera wcale glukozy, bo jest ona 
    dla zarodka kury zbÄ™dna.
4. Poziom cholesterolu we krwi nie ma żadnego związku z obecnością, czy nieobecnością zmian
    miażdżycowych w tÄ™tnicach.
5. Cholesterol znakowany pierwiastkiem promieniotwórczym nigdy nie odkłada się w
    komórkach tÄ™tnic, niezależnie od drogi jego podawania: doustnie, dożylnie, doodbytniczo,
    podskórnie, domięśniowo, czy dotÄ™tniczo.
6. Głównym surowcem do produkcji cholesterolu jest glukoza.
7. Glukozę znakowaną pierwiastkiem promieniotwórczym znajdowano już po 30 minutach w
     komórkach tÄ™tnic, ale już w postaci trójglicerydów, a po dalszych 30 minutach już w
     postaci cholesterolu.
8. W zdrowej tÄ™tnicy poziom cholesterolu wynosi 0. Nie zawiera też ona magnezu. Nie ma w  
    niej enzymów potrzebnych do spalania glukozy w szlaku heksozowym, ani enzymów
    potrzebnych do jej przetwarzania (w szlaku pentozowym) na tÅ‚uszcze, a nastÄ™pnie na 
    cholesterol. Bez magnezu spalania czy przetwarzania glukozy nie ma.
9. Cholesterol w organizmie powstaje głównie w wÄ…trobie, także w jelitach i skórze. Gdy  
    muszÄ…  wytwarzać go inne tkanki, zawsze koÅ„czy siÄ™ to okreÅ›lonÄ… chorobÄ…. Gdy 
    muszÄ… wytwarzać go komórki bÅ‚ony wewnÄ™trznej tÄ™tnic, zawsze koÅ„czy siÄ™ to miażdżycÄ….
10. Gdy komórki tętnic muszą spalać glukozę, bo organizm nie może dać im lepszego "paliwa",
      koÅ„czy siÄ™ to chorobÄ… Buergera, guzkowym zapaleniem tÄ™tnic, gośćcem przewlekÅ‚ym 
      postÄ™pujÄ…cym, chorobÄ… Raynauda, czy innymi chorobami naczyÅ„ tÄ™tniczych, czy 
      chÅ‚onnych, także chorobÄ… Sudecka, czy zmianami troficznymi skóry i mięśni u chorych po
      udarze mózgowym - tylko po stronie z porażeniem, czy niedowÅ‚adem.
11. Gdy komórki tętnic muszą przetwarzać glukozę na trójglicerydy w celu pozyskania tlenu z
      tej glukozy, a nastÄ™pnie na cholesterol dla pozyskania wodoru, który jest najlepszym i
      najbardziej czystym "paliwem", miażdżyca powstać musi.
12. Komórkom, nie tylko Å›cianom tÄ™tnic, brakuje tlenu, gdy go za dużo potrzebujÄ…. UkÅ‚ad 
      zaopatrujÄ…cy tkanki w tlen i paliwa, wszystkie inne potrzebne skÅ‚adniki, sprawdza siÄ™, w 
      dużym zapasem tylko przy Å»ywieniu Optymalnym, gdyż taki model żywienia byÅ‚ 
      przeznaczony dla ludzi.
      Komórki tym wiÄ™cej potrzebujÄ… tlenu, czym wiÄ™cej muszÄ… spalać wÄ™gla na CO2, a mniej 
      mogÄ… spalać wodoru na H2O. Przy spalaniu tylko wÄ™glowodanów caÅ‚y potrzebny tlen z
      zewnÄ…trz idzie na spalanie wÄ™gla, ponieważ współczynnik oddechowy, czyli stosunek 
      wytwarzanego dwutlenku wÄ™gla do pobierania tlenu wynosi 1 (jeden).
      Przy spaniu tylko tÅ‚uszczów, zwÅ‚aszcza tych zawierajÄ…cych maksymalnie dużo wodoru  
     (kwasy tÅ‚uszczowe o najdÅ‚uższych Å‚aÅ„cuchach, maksymalnie nasycone wodorem) duża 
     część pobieranego z powietrza tlenu jest spalania w wodorem, ponieważ współczynnik 
     oddechowy przy spalaniu tÅ‚uszczów wynosi 0,7 lub mniej. To oznacza, że 30%pobieranego 
     z powietrza tlenu spala wodór na wodÄ™ destylowanÄ…, która nie jest żadnym 
     zanieczyszczeniem, w przeciwieÅ„stwie do produktu spalania wÄ™gla, który jest zawsze 
     zanieczyszczeniem tak w organizmie, jak i w technice. 1 gram wodoru spalony w tlenem, 
     daje 34,3 kcal energii, z której ponad poÅ‚owÄ™ organizm może magazynować w
     "akumulatorach", czyli zwiÄ…zkach fosforowych. Przy spaleniu z tlenem 1 g wÄ™gla organizm 
     uzyskuje 7,87 kcal, głównie w postaci ciepÅ‚a.
     Wystarczy porównać wzór chemiczny CO2 i H2O aby zrozumieć, dlaczego przy spalaniu 
     dużej iloÅ›ci wodoru tlenu nie brakuje w żadnej komórce organizmu, a przy spalaniu wÄ™gla 
     tlenu brakować musi, nawet w mózgu.
13. Nauka wie, że bezpoÅ›redniÄ… przyczynÄ… miażdżycy jest niedotlenienie komórek bÅ‚ony  
      wewnÄ™trznej tÄ™tnic, ale dlaczego siÄ™ tak dzieje, to dla nauki za trudne.
14. Poziom cholesterolu we krwi jest niski, gdy organizm nie może go wytwarzać lub gdy nie 
      potrzebuje go wytwarzać zbyt dużo. Nie może u ludzi gÅ‚odujÄ…cych, u ludzi na diecie
      jarskiej, nie potrzebuje u ludzi na Å»ywieniu Optymalnym.

                                                                                 Jan KwaÅ›niewski
Piśmiennictwo

Copyright by Jan Kwaśniewski.
[Wstecz]


Aktualności
Zapowiedzi
Dr Kwaśniewski
Żywienie Optymalne
Dieta Optymalna
Artykuły do publikacji
Artykuły opublikowane
Prasa
Kuchnia Optymalna
Prezentacja żywności optymalnej
Książki
Uroczystość w Chełmie.
wiêcej » 
Copyright © 2004-2015 Jan KwaÅ›niewski & Tomasz KwaÅ›niewski