Artykuły opublikowane

Choroba Bechterewa.
31-08-2006

Choroba Bechterewa, przerost prostaty, wysoki cholesterol i OB.

    
Mam 53 lata. Od 25 lat chorowałem na chorobę Bechterewa, kamienie w nerkach, chorobę wieńcową, miałem silne bóle kręgosłupa, unieruchomioną zupełnie klatkę piersiową tak, że mogłem oddychać tylko brzuchem. Lewy staw biodrowy był całkiem usztywniony. Miałem dolegliwości ze strony gruczołu krokowego, który był powiększony. Badanie USG wykazało, że ma on wymiary 59/48 mm.



Żywienie Optymalne stosuję od 2 lat. Jest super!
     Bóle krÄ™gosÅ‚upa ustÄ…piÅ‚y zupeÅ‚nie, krÄ™gosÅ‚up siÄ™ rozruszaÅ‚, a moja postawa wyprostowaÅ‚a. Piasek i kamienie w nerkach ustÄ…piÅ‚y. CaÅ‚kowicie sztywny staw biodrowy również rozruszaÅ‚ siÄ™. DolegliwoÅ›ci ze strony prostaty ustÄ…piÅ‚y, a badanie USG wykazaÅ‚o, ze gruczoÅ‚ krokowy zmniejszyÅ‚ siÄ™ do 45/40 mm.
     Dużo ćwiczÄ™, biegam i nic mnie nie boli. Nawet po dÅ‚uższych wysiÅ‚kach nie mam bólów za mostkiem. Nie mÄ™czÄ™ siÄ™ przy wysiÅ‚ku, oddycham klatkÄ… piersiowÄ…, a nie brzuchem jak byÅ‚o dawniej. Zjadam bardzo maÅ‚o.
     Prawie nie spożywam wÄ™glowodanów. Cholesterol wzrósÅ‚ na 520, a później spadÅ‚ na 330, obecnie znów siÄ™ podniósÅ‚ na 486. Tylko kamieÅ„ w woreczku, który byÅ‚ na 4 cm, nie rozpuÅ›ciÅ‚ siÄ™, tylko zmniejszyÅ‚ do 2,8 cm. OB mam nadal 39 i nie wiem dlaczego.
                                                                    J.M.

Odpowiedź:
     Choroba Bechterewa, czyli zesztywniajÄ…ce zapalenie stawów, głównie krÄ™gosÅ‚upa, jest chorobÄ… z autoagresji rozwijajÄ…cÄ… siÄ™ tylko przy żywieniu pastwiskowym (dieta jarska). Po dÅ‚uższym okresie choroby dochodzi do usztywnienia krÄ™gosÅ‚upa, zmniejszenia wzrostu, usztywnienia klatki piersiowej, typowych dla tej choroby zmian z postawie. BywajÄ… zajÄ™te stawy, najczęściej kolanowe, rzadziej biodrowe. OB bywa znacznie podwyższone.
     Częściej chorujÄ… na nie palacze i mężczyźni, częściej ludzie wykonujÄ…cy pracÄ™ fizycznÄ… w chÅ‚odzie, ale co może siÄ™ wydać zaskakujÄ…ce, nie chorujÄ… na tÄ™ chorobÄ™ tragarze pracujÄ…cy w chÅ‚odniach, ale tylko w tych, w których przechowuje siÄ™ miÄ™so.
     Bywa, że nawet u chorujÄ…cych przez wiele lat, po przejÅ›ciu na Å»ywienie Optymalne wszystkie dolegliwoÅ›ci spowodowane chorobÄ… ustÄ™pujÄ…, ustÄ™puje sztywność krÄ™gosÅ‚upa i uruchamia siÄ™ sztywna klatka piersiowa, a chorzy "rosnÄ…" o kilka centymetrów.
     Dobrym wskaźnikiem ustÄ™powania choroby jest poziom OB. U chorych przebywajÄ…cych w Akademii Zdrowia Arkadia OB obniżaÅ‚o siÄ™ Å›rednio o ok. 44 % w okresie 12 dni.
     U tych chorych, po dÅ‚uższym okresie Å»ywienie Optymalnego, najczęściej spotykaÅ‚em przypadki, że OB wynosiÅ‚o 0 (zero).
     U pana OB jeszcze jest zbyt wysokie. Czasem u ludzi zdrowych bywa jeszcze wyższe. Nie jest to wskaźnik bezwzglÄ™dnie swoisty i ma tylko znaczenie orientacyjne.
     Ważna jest obserwacja, że ustÄ…piÅ‚y dolegliwoÅ›ci zwiÄ…zane z przerostem prostaty, a gruczoÅ‚ krokowy znacznie siÄ™ zmniejszyÅ‚.
Często bywa, że po przejściu na Dietę Optymalną gruczoł krokowy zmniejsza się, a dolegliwości związane z uprzednim jego przerostem ustępują. Informowano mnie o wyleczeniu z nieoperacyjnego raka gruczołu krokowego.
     CzÅ‚owiek tak zostaÅ‚ stworzony, aby mu nic nie przerastaÅ‚o. JeÅ›li przerasta to zawsze oznacza, że czÅ‚owiek popeÅ‚nia poważne bÅ‚Ä™dy. SÄ… to prawie wyÅ‚Ä…cznie bÅ‚Ä™dy w odżywianiu, bowiem wszystkie przemiany i procesy zachodzÄ…ce w organizmie sÄ… sterowane, uruchamiane lub blokowane poprzez dostarczane substraty w pożywieniu.
     Każda choroba ma swojÄ… przyczynÄ™, każda przyczyna wywoÅ‚ana jest nieodpowiednimi czynnikami dostarczanymi w pożywieniu i niedostarczaniem tych skÅ‚adników, które organizm otrzymać powinien.
     MogÄ… być nieliczne wyjÄ…tki, ale na ogół u chorych z powiÄ™kszonym gruczoÅ‚em krokowym Å»ywienie Optymalne powoduje zmniejszenie tego gruczoÅ‚u i ustÄ…pienie dolegliwoÅ›ci.
     W porównaniu do wszystkich metod stosowanych w usuwaniu objawów przerostu gruczoÅ‚u krokowego tak farmakologicznych, jak i operacyjnych czy jeszcze innych, Å»ywienie Optymalne jest najbardziej fizjologiczne, najbardziej przyjemne, najbardziej bezpieczne i przy tym - nic nie kosztuje.
      PrzyczynÄ… wysokiego poziomu cholesterolu może być to, że prawie nie zjada pan wÄ™glowodanów.
     Krwinki czerwone i niektóre inne tkanki musza mieć wÄ™glowodany. Nie sÄ… to duże iloÅ›ci. Na ogół wystarcza 0,8 g wÄ™glowodanów na 1 kg wagi ciaÅ‚a na dobÄ™. Gdy nie dostarcza siÄ™ wÄ™glowodanów w pożywieniu organizm musi je wytwarzać. Wytwarza je główne wÄ…troba. PowstajÄ… z biaÅ‚ka, mogÄ… powstać z glicerolu. Å»ycie jest logiczne, a jego prawa rozumne. Dlatego organizm bardzo Å‚atwo potrafi przetworzyć gorsze na lepsze, czyli wÄ™glowodany na tÅ‚uszcze, ale nie potrafi zrobić odwrotnie, to znaczy przetwarzać tÅ‚uszczów na wÄ™glowodany.

                                                                                     Jan KwaÅ›niewski
wiÄ™cej... 

Copyright by Jan Kwaśniewski.
[Wstecz]


Aktualności
Zapowiedzi
Dr Kwaśniewski
Żywienie Optymalne
Dieta Optymalna
Artykuły do publikacji
Artykuły opublikowane
Prasa
Kuchnia Optymalna
Prezentacja żywności optymalnej
Książki
Uroczystość w Chełmie.
wiêcej » 
Copyright © 2004-2015 Jan KwaÅ›niewski & Tomasz KwaÅ›niewski