Artykuły opublikowane

Dla zainteresowanych diabetologów.
10-10-2006

Przyczynowe wyleczenie z cukrzycy.

     Moja 25-letnia córka jest chora na cukrzycÄ™ od 6 lat. Bierze insulinÄ™ 4 razy dziennie. Córka chce przejść na dietÄ™ optymalnÄ…, je już ja stosujÄ™, ale nie ukrywam, że bardzo siÄ™ boimy. Jak tego dokonać technicznie? Co z insulinÄ…? Przecież cukrzyca to nie stawy. Dlatego bardzo bym prosiÅ‚a o informacjÄ™, w jaki sposób przejść na dietÄ™ optymalnÄ… w cukrzycy typu I,



od początku na insulinie, aby to nie zaszkodziło córce? Dowiedziałam się, że i z cukrzycy typu I można się wyleczyć, ale trzeba dużo wiedzieć. Ja z córką już sporo wiemy, ale chyba za mało. Proszę o więcej informacji.
                                           A.H.

 Odpowiedź:
     RzeczywiÅ›cie z cukrzycy typu I można siÄ™ prawie zawsze wyleczyć, ale trzeba dużo wiedzieć. Najlepiej byÅ‚oby przez pierwsze 2-3 tygodnie pobyć w dobrym szpitalu czy sanatorium. ZwÅ‚aszcza maÅ‚e dzieci powinny być leczone w szpitalu.
     Gdy zgÅ‚osi siÄ™ do mnie chory na cukrzycÄ™ typu I lub rodzice chorego dziecka stojÄ™ przed trudnym wyborem. Co robić. Wiem jak z cukrzycy można siÄ™ wyleczyć, ale wiem również, jakie mogÄ… być zagrożenia, gdy chory popeÅ‚ni bÅ‚Ä™dy w żywieniu czy w dawkowaniu insuliny.
     Wiem, że obecnie cukrzyca bardzo utrudnia życie chorym, kosztuje ich i nasze spoÅ‚eczeÅ„stwo sporo pieniÄ™dzy, prowadzi do inwalidztwa.

Dieta Optymalna jest leczeniem przyczynowym w cukrzycy typu I i typu II.

     W krajach ubogich, gdzie ludzie żywiÄ… siÄ™ "pastwiskowo" (dieta jarska), wystÄ™puje głównie cukrzyca typu I zwana cukrzycÄ… mÅ‚odocianych lub insulinozależnÄ….
     Gdy naród zaczyna powoli maszerować od pastwiska w kierunku korytka, zmniejsza siÄ™ ilość zachorowaÅ„ na cukrzycÄ™ typu I, a zwiÄ™ksza chorujÄ…cych na cukrzycÄ™ typu II. Stosunek miÄ™dzy liczbÄ… chorych na cukrzycÄ™ typu I i II Å›wiadczy o etapie, na którym znajduje siÄ™ naród na drodze od pastwiska do korytka.
     MiÄ™dzynarodowy Instytut Diabetologii w Malbourne w Australii ocenia, że liczba chorych na cukrzycÄ™ przekracza 100 mln, z tego okoÅ‚o 11,5 mln choruje na cukrzycÄ™ typu I. Prognozuje on, że w 2010 roku liczba chorych wzroÅ›nie do 215 mln.
     W Polsce liczba chorych na cukrzycÄ™ wynosi okoÅ‚o 1,6 mln, w tym na cukrzycÄ™ typu I choruje ok. 100 tys. ludzi. W niemczech na cukrzycÄ™ choruje 5 mln ludzi, w tym ok. 200 tys. choruje na cukrzycÄ™ typu I. Z prostego wyliczenia wynika, że obecnie na caÅ‚ym Å›wiecie Å‚Ä…cznie na jednego chorego na cukrzycÄ™ typu I przypada 8 chorych na cukrzycÄ™ typu II. W polsce na jednego chorego na cukrzycÄ™ typu I przypada 15 chorych na cukrzycÄ™ typu II. W Niemczech na jednego chorego na cukrzycÄ™ typu I przypada 24 chorych na cukrzycÄ™ typu II. Tymczasem po wojnie w Polsce liczba chorych na cukrzycÄ™ typu I byÅ‚a wyższa, niż liczba chorych na cukrzycÄ™ typu II.
     Od 1966 roku Polacy rozpoczÄ™li marsz od pastwiska do korytka. Od tego czasu zaczęło przybywać chorych na tzw. choroby cywilizacyjne. Åšwiat jest bliżej pastwiska, Niemcy najbliżej korytka. Francuzi najbliżej stoÅ‚u, ale nadal majÄ… do niego dalekÄ… drogÄ™. W drodze do korytka jesteÅ›my za Niemcami o ok. 15-20 lat.
     MieszkaÅ„cy USA przy korytku znaleźli siÄ™ najwczeÅ›niej - już w latach 1951-58, nastÄ™pnie rozpoczÄ™li powolny marsz w kierunku stoÅ‚u. Od 1965 roku liczba zachorowaÅ„ na choroby cywilizacyjne w USA zaczęła siÄ™ zmniejszać, a liczba chorych na nadciÅ›nienie w jednym dziesiÄ™cioleciu zmniejszyÅ‚a siÄ™ aż o 70 %. CzytaÅ‚em w czasopismach medycznych wydawanych w USA w tamtych latach, o "samoistnym" cofaniu siÄ™ zmian miażdżycowych, czego naukowcy nie potrafili i nie potrafiÄ… wyjaÅ›nić, Å¼e ilość zawałów zmniejsza siÄ™ i znacznie siÄ™ zmniejsza Å›miertelność przy zawaÅ‚ach, ale tylko Å›miertelność przedszpitalna, że nie ma tego zjawiska wÅ›ród mężczyzn w wieku powyżej 65 lat z wyksztaÅ‚ceniem podstawowym.
     Wnioski sÄ… nastÄ™pujÄ…ce: gdy naród od korytka maszeruje w kierunku stoÅ‚u, to liczba chorych na choroby cywilizacyjne siÄ™ zmniejsza, zawałów jest mniej, sÄ… Å‚agodniejsze, opieka nad chorym po zawale w szpitalu nie poprawia siÄ™. Mężczyźni w wieku powyżej 65 lat z wyksztaÅ‚ceniem podstawowym najpóźniej przechodzÄ… na emeryturÄ™, mieli niższe zarobki i majÄ… niskie emerytury, a niskie emerytury powodujÄ…, że muszÄ… tkwić przy korytku, a to powoduje , że zawaÅ‚y wystÄ™pujÄ… u nich czÄ™sto i proces ten nie ma tendencji zniżkowej.

     Lekarzom pracujÄ…cym w Arkadiach mówiÄ™: nie bierzcie siÄ™ za leczenie cukrzycy, zwÅ‚aszcza za leczenie cukrzycy typu I, bez odpowiedniej bazy diagnostycznej!. Ale oni też stojÄ… przed dylematem. MuszÄ… wybierać mniejsze zÅ‚o. Cukrzyca typu I jest dla chorych i dla narodu zÅ‚em jednym z najwiÄ™kszych. ZalecajÄ…c chorym na cukrzycÄ™ przejÅ›cie na optymalny model żywienia trzeba liczyć siÄ™ z tym, że chorym trudno jest zrozumieć zasady Diety Optymalnej i majÄ… oni trudnoÅ›ci z jej praktycznym stosowaniem, a popeÅ‚niane ewentualne bÅ‚Ä™dy przez chorych, mogÄ… okazać siÄ™ dla nich groźne w skutkach. 

     Niektórzy wyÅ‚Ä…czajÄ… ze spożycia wÄ™glowodany i dziwiÄ… siÄ™, że pojawiajÄ… siÄ™ u nich ciaÅ‚a ketonowe w moczu, że może wystÄ…pić z tego powodu kwasica i czasem trafiajÄ… do szpitala. Lekarze wówczas majÄ… argument, że Dieta Optymalna chorym na cukrzycÄ™ szkodzi.

     Gdyby gdzieÅ› na Å›wiecie udaÅ‚o siÄ™ jakiemuÅ› lekarzowi wyleczyć chorego z cukrzycy, nawet jednego na 100, to telewizja i inne Å›rodki przekazu informowaÅ‚yby o cudzie. Cuda, gdy powszedniejÄ…, już nie sÄ… cudami. Gdy wyleczy siÄ™ z cukrzycy ponad 90 chorych na 100, to już nie jest cud.

     Zawsze pisaÅ‚em, że PRAWIE wszystkich chorych na cukrzycÄ™ typu I i typu II można z tej cukrzycy wyleczyć i choroba nie wróci, jeÅ›li bÄ™dzie siÄ™ poprawnie stosowaÅ‚o DietÄ™ OptymalnÄ…, a w wielu przypadkach u byÅ‚ych cukrzyków również Å»ywienie Optymalne.

     Cukrzyca typu I jest chorobÄ… z autoagresji, a głównÄ… jej przyczynÄ… sÄ… wÄ™glowodany.
Czym więcej węglowodanów w diecie, tym więcej insuliny musi wytwarzać organizm we własnej trzustce.
     Organizm ma kilka sposobów na chronienie siÄ™ przed nadmiarem cukru dostarcaznego w diecie, którego zjadać powinno siÄ™ bardzo maÅ‚o, ale najważniejszym z nich jest wytwarzanie przeciwciaÅ‚ przeciwko komórkom wysepek Beta trzustki i niszczenie tych komórek po to, aby nie wytwarzaÅ‚y zbyt dużo insuliny.
     U wszystkich, którzy zachorujÄ… na cukrzycÄ™ typu I wystÄ™pujÄ… przeciwciaÅ‚a niszczÄ…ce komórki Beta.
     Bardzo rzadko organizm niszczy wszystkie komórki Beta. Gdy ograniczy ich ilość, a zatem i możliwoÅ›ci wytwarzania insuliny, przestaje je dalej niszczyć, bo i drapieżnik, jakim jest czÅ‚owiek, potrzebuje trochÄ™ insuliny do innych przemian metabolicznych, a nie tylko do spalania czy przetwarzania wÄ™glowodanów. Gdy rozwinie siÄ™ choroba, organizm przestaje niszczyć komórki Beta lub spowalnia tempo ich niszczenia. Dlatego w momencie zachorowania przeciwciaÅ‚a przeciwko tym komórkom wystÄ™pujÄ… u 40-65 % chorych. W momencie zachorowania ilość zniszczonych komórek Beta wynosi 60-85 % lub nawet wiÄ™cej.
     Z prostego wyliczenia wynika, że gdy tych komórek zostanie tylko 10 %, to aby insuliny wÅ‚asnej wystarczaÅ‚o, trzeba ograniczyć spożycie wÄ™glowodanów o 90 lub wiÄ™cej procent, a wówczas wÅ‚asnej insuliny wystarcza i cukrzyca ustÄ™puje.
     DawkÄ™ przyjmowanej insuliny trzeba dostosować do poziomu glukozy we krwi i nie dopuszczać do zbyt niskiego spadku. Lepiej jest mieć 160-190 mg% glukozy we krwi, niż 30 czy 50. Lepiej przyjąć mniej insuliny niż za dużo.

     Wydawać by siÄ™ mogÅ‚o, że gdy chory na cukrzycÄ™ zmniejszy spożycie wÄ™glowodanów o 90 % w poniedziaÅ‚ek, to już we wtorek powinien nie mieć cukrzycy. Tak być powinno, bowiem organizm ma zapas wÄ™glowodanów tylko na kilkanaÅ›cie godzin. Ale tak nie jest. Tak duża zmiana diety, jaka wystÄ™puje u chorych na cukrzycÄ™ typu I po przejÅ›ciu na DietÄ™ OptymalnÄ…, wymusza gruntownÄ… przebudowÄ™ organizmu. Trzeba zbudować nowe enzymy biaÅ‚kowe do spalania tÅ‚uszczu, trzeba usunąć wielokrotnie wiÄ™cej enzymów potrzebnych do spalania czy przetwarzania wÄ™glowodanów na tÅ‚uszcze i cholesterol. Te enzymy sÄ… zbudowane głównie z aminokwasów i sÄ… biaÅ‚kami. MuszÄ… być spalone. Ze 100 g spalonego biaÅ‚ka powstaje 56 g wÄ™glowodanów. Chory zjada wÄ™glowodanów maÅ‚o, ale wytwarza ich dużo sam. Gdy proces przebudowy zostanie zakoÅ„czony, wytwarzanie wÄ™glowodanów z biaÅ‚ek znacznie siÄ™ obniża, można wówczas zmniejszyć, a nastÄ™pnie odstawić insulinÄ™ - kierujÄ…c siÄ™ poziomami glukozy we krwi.

     WÄ™glowodanów trzeba zjadać tyle, aby nie byÅ‚o ciaÅ‚ ketonowych w moczu. U jednego chorego spożycie 30 g wÄ™glowodanów na dobÄ™ nie powoduje wytwarzania ciaÅ‚ ketonowych, u innego pojawiajÄ… siÄ™ one nawet przy spożyciu wÄ™glowodanów rzÄ™du 60 i wiÄ™cej g/dobÄ™. Trzeba badać mocz na obecność ciaÅ‚ ketonowych i jeÅ›li ich nie bÄ™dzie, można nieco zmniejszyć spożycie wÄ™glowodanów. Gdy w moczu pojawiajÄ… siÄ™ ciaÅ‚a ketonowe, trzeba o 10-20 g/dobÄ™ zwiÄ™kszyć spożycie wÄ™glowodanów - przejÅ›ciowo.

     JeÅ›li cukrzyca trwa krótko, a ilość przyjmowanej insuliny jest niewielka, to wyleczenie choroby może nastÄ…pić po kilku dniach. JeÅ›li choroba trwa dÅ‚ugo, spowodowaÅ‚a znaczne spustoszenia w organizmie, ilość przyjmowanej insuliny jest duża, to na wyleczenie trzeba poczekać znacznie dÅ‚użej. Bywa, że trzustka chorego na cukrzycÄ™ jest tak zniszczona, że zupeÅ‚nie nie wytwarza insuliny, co bywa rzadko, ale bywa. Wówczas trzeba nadal przyjmować niewielkie dawki insuliny, mimo że cukrzycy już nie ma i nie grożą choremu jej groźne zawsze skutki.

     Na ogół po przejÅ›ciu na DietÄ™ OptymalnÄ… dawkÄ™ przyjmowanej insuliny zmniejsza siÄ™ o poÅ‚owÄ™, niekiedy ze zmniejszeniem dawki insuliny trzeba poczekać dÅ‚użej, gdy ilość przyjmowanej insuliny jest maÅ‚a, można jÄ… natychmiast odstawić.
     Badać cukier we krwi, zwracać uwagÄ™ na obecność ciaÅ‚ ketonowych, wrazie wzrostu poziomu glukozy we krwi podać parÄ™ jednostek insuliny, gdy pojawiÄ… siÄ™ ciaÅ‚a ketonowe w moczu, zwiÄ™kszyć nieco spożycie wÄ™glowodanów.

     Gdy bez insuliny poziom glukozy we krwi na czczo bÄ™dzie niższy od 140 mg%, bÄ™dzie to oznaczaÅ‚o, że cukrzycy już nie ma.

     Najgroźniejszym powikÅ‚aniem cukrzycy jest zbyt niski poziom glukozy we krwi i ZAWSZE jest on spowodowany przekroczeniem dawki podawanej insuliny.

     Przy Å»ywieniu Optymalnym prawidÅ‚owy poziom glukozy we krwi wynosi od 100-140 mg%. CzÄ™sto poziomy glukozy sÄ… podawane w tzw. milimolach. Gdy poziom glukozy w milimolach wynosi 10, to w przeliczeniu na mg% jest 180. Aby ustalić poziom glukozy w mg% trzeba ilość milimoli pomnożyć przez 18.

     Powinna Pani z córkÄ… dobrze siÄ™ przygotować do przejÅ›cia córki na DietÄ™ OptymalnÄ…. Gdy córka bÄ™dzie pamiÄ™tać o możliwych zagrożeniach i potrafi je umiejÄ™tnie omijać, bÄ™dzie miaÅ‚a duże szanse na wyleczenie siÄ™ z cukrzycy.

                                                                   Jan Kwasniewski.
więcej...

Copyright by Jan Kwaśniewski.
[Wstecz]


Aktualności
Zapowiedzi
Dr Kwaśniewski
Żywienie Optymalne
Dieta Optymalna
Artykuły do publikacji
Artykuły opublikowane
Prasa
Kuchnia Optymalna
Prezentacja żywności optymalnej
Książki
Uroczystość w Chełmie.
wiêcej » 
Copyright © 2004-2015 Jan KwaÅ›niewski & Tomasz KwaÅ›niewski