Składniki:
– 1 kg maki mąki pszennej typ 500
– 0,5kg żółtek
– 0,5 l śmietany 30%
– 0,2 kg masła
– 0,08 kg drożdży
– 0,06 kg cukru
– 0,5 kg powideł śliwkowych lub innego nadzienia wg uznania
– 0,2 kg cukru pudru do posypania
– 2 kg smalcu do smażenia.
Śmietanę lekko podgrzać, dodać żółtka, stopione masło, cukier, rozkruszone drożdże oraz mąkę. Wszystko dobrze wyrobić do gęstości ciasta podobnego, jak na kluski kładzione. Gdy w cieście pojawią się pęcherzyki postawić je do wyrośnięcia na około 1 godzinę w ciepłym miejscu. Po wyrośnięciu ciasta formować pączki, poczym zostawić do wyrośnięcia. Bardzo ważny jest stopień wyrośnięcia pączków: za słabo – paczki małe, twarde; za mocno – pączki płaskie, zapadnięte. W głębokim naczyniu rozgrzać smalec do temp. około 160 stopni C i wypiekać pączki 5 minut z jednej strony i pięć minut z drugiej. Uwaga – zbyt gorący tłuszcz może być przyczyną niedopieczenia pączków, gdyż zbyt szybkie ciemnienie skórki zmusza do skrócenia czasu wypieku. Po lekkim odparowaniu pączki posypać cukrem pudrem.
100 g zawiera:
B – 6,3 T – 35,8 W – 29,8 |
B : T : W = 1 : 5,7 : 4,7 |
PROCES PRODUKCJI PĄCZKÓW:
- przygotowanie ciasta
- formowanie pączków
- wypiekanie
- pakowanie
- przygotowanie do wysyłki