Szynka z masłem


  • –  na 1 plaster szynki (np. 2 dag) – tyleż samo masła

 Przepis bardzo prosty – dla osób, które chwilowo nie są zaopatrzone w pieczywo optymalne.


Plastry szynki (najlepiej z tłuszczem) smarujemy miękkim masłem i składamy – na pół, na czworo lub rolujemy. Do tego można spożyć kawałek dowolnego warzywa – pomidora, ogórka kiszonego, czy konserwowego itp. Jest to bardzo szybka, smakowita i odżywcza przekąska, szczególnie jeśli dysponujemy dobrym gatunkiem szynki np. ZM Krotoszyn

– przekąskę można przyrządzić w formie poczęstunkowej i wówczas dodatki, czyli kawałki papryki, ogórka itp. włożyć do środka szynki posmarowanej masłem, ładnie zrolować i dekoracyjnie ułożyć na półmisku,
– jest to znakomita przekąska, kiedy jesteśmy poza domem, na wyjeździe i nie jesteśmy w    stanie zaopatrzyć się w pieczywo optymalne,
– szynkę z masłem bardzo lubią jeść szczególnie dzieci,
– zamiast szynki można użyć baleronu, schabu, polędwicy itp.


100g zawiera:










 B – 11,8  T – 57,8  W –  0,0  kaloryczność – 568,5 kcal
 B : T : W = 1 : 4,9 : 0,0  gotowej potrawy wg uznania

Przewijanie do góry