Podstawowe składniki:
– 50 dag cebuli
– 500 ml śmietanki 30 %
– sól lub jarzynka (niekoniecznie)
– mielony pieprz czarny lub biały do smaku
Ponadto:
– 50 dag pieczarek
– 2 pęczki natki pietruszki
Na patelnię z grubym dnem wlać śmietankę i rozgrzać (można też podstawić płytkę żaroodporną). Przyprawić odrobiną soli lub jarzynki oraz pieprzem. Cebulę obrać i posiekać dość drobno (najlepiej w półplasterki), a następnie dodać do rozgrzanej śmietanki. Zmniejszyć ogień i dusić całość pod przykryciem co najmniej 20 minut a nawet dłużej, aż cebula zacznie się rozpadać. W ten sposób otrzymujemy podstawowy sos cebulowy.
W tym czasie umyć pieczarki, osuszyć i pokroić na plasterki (najlepiej użyć do tej czynności dobrej jakości krajalnicy do jajek na twardo). Dorzucić pokrojone pieczarki do sosu cebulowego, lekko wymieszać i dusić jeszcze ok. 20 minut, aż pieczarki „puszczą sok”, a cebula prawie całkowicie zniknie. Można wówczas zdjąć pokrywkę i odparować nieco wody, aż do uzyskania odpowiedniej gęstości sosu (według uznania). Natkę pietruszki drobniutko posiekać i na samym końcu dodać do sosu, wymieszać, podgrzewać jeszcze przez ok. jedną minutę, po czym wyłączyć. Ważne jest, aby natkę dodać dopiero na samym końcu, ponieważ zachowuje wówczas piękny, zielony kolor i nadaje potrawie wyjątkowy, świeży aromat. Sos podawać natychmiast.
Uwagi:
– sos cebulowy można przyrządzić bez żadnych dodatków, może też stanowić bazę wyjściową
do tworzenia różnego rodzaju sosów: np. zamiast pieczarek można dodać pokrojone
pomidory, oliwki, szparagi, patisony, gotowany groszek, fasolkę, posiekaną drobno młodą
kapustę, podduszoną marchewkę itp.
– sos stanowi znakomity dodatek do wszelkiego rodzaju mięs duszonych, smażonych, czy
pieczonych; bardzo dobrze smakuje ze smażonymi polędwiczkami, schabem – jako
uzupełnienie tłuszczu, ale jak najbardziej można go podawać również do tłustych mięs,
– sosem można polewać bezpośrednio kawałki mięsa lub pokrojone czy utłuczone gotowane
ziemniaki, czy też optymalne kluski (np. kluski z jajek i sera, kluseczki żółtkowe, itp.) oraz inne
dodatki warzywne według uznania,
– kluski optymalne polane takim sosem można podawać jako danie bezmięsne,
– zamiast natki pietruszki można dodać dowolną zieleninę: koperek, szczypiorek, bazylię,
tymianek, itp.,
– oprócz lub zamiast soli, jarzynki, czy pieprzu można dodać inne przyprawy: mieloną gałkę
muszkatołową, imbir, mielone ziele angielskie, owoce jałowca, majeranek, itp.
– dodatek stosownej ilości białego wytrawnego wina lub octu winnego podkreśli walory
smakowe sosu.
– można zupełnie zrezygnować z dodawania przypraw, wówczas sos uzyskuje wyjątkowo
delikatny, wyraźnie słodkawy posmak (100g cebuli zawiera 6,1 g węglowodanów!).
100g sosu cebulowego zawiera:
B – 1,8 T – 16,7 W – 3,4 | kaloryczność 179 kcal |
B : T : W = 1 : 9,3 : 1,9 | gotowej potrawy – 0,9kg |
100g sosu cebulowego z pieczarkami zawiera:
B – 2,2 T – 11,5 W – 3,7 | kaloryczność 136 kcal |
B : T : W = 1 : 5,2 : 1,7 | gotowej potrawy – 1,3kg |