Składniki:
– 1 tłusta sprawiona kaczka (ok. 1,7 kg)
– 30 dag suszonych śliwek bez pestek (mogą być kalifornijskie – jeśli nie transgeniczne)
– jarzynka lub sól do smaku
– pieprz
Po wyjęciu ze środka podrobów (serce, żołądek, wątroba) tuszkę dokładnie wymyć i osuszyć. Jeżeli posiadamy kaczkę z pewnego źródła, to mycie nie jest konieczne. Następnie ostrym nożem wyciąć gruczoły łojowe na kuprze. Kaczkę dokładnie natrzeć jarzynką oraz pieprzem wewnątrz oraz na wierzchu. Do środka włożyć ponownie podroby, a także suszone śliwki. Przygotować igłę z nitką i starannie zaszyć kaczkę. Tak przygotowaną kaczkę przełożyć do folii do pieczenia (rękaw), folię szczelnie zawiązać z obydwu stron, ułożyć potrawę w brytfannie, po czym wstawić do piekarnika nagrzanego do 200˚C. Po 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 175˚C i piec jeszcze około 1 godzinę i 45 minut. Po przestygnięciu kaczkę wyjąć z folii i wyciągnąć z niej nitkę. Wyjąć ze środka upieczone śliwki oraz podroby, kaczkę podzielić na części i wyjąć kości prócz udek i skrzydełek, a tłuszcz zlać do miseczki lub sosjerki. Od razu podawać ze śliwkami.
Uwagi:
– kaczkę można podawać z kluskami optymalnymi (Książka Kucharska – przepis 21 i 22, a także
przepis na stronie http://www.dr-kwasniewski.pl/?id=2&news=44) obficie polewanymi
wytopionym podczas pieczenie tłuszczem,
– jako dodatek można też podać pieczone (razem z kaczką) ziemniaki,
– zamiast suszonymi śliwkami, kaczkę można nadziać suszonymi morelami, jabłkami, czy też
innymi suszonymi owocami,
– kaczkę można również nadziać świeżymi jabłkami lub śliwkami (bez pestek),
– oprócz soli i pieprzu (lub zamiast) można użyć dowolnych przypraw: bazylii, mięty,
rozmarynu, tymianku, cząbru itp.
– poporcjowaną i schłodzoną kaczkę, śliwki oraz tłuszcz można schować do lodówki i
wykorzystywać później w miarę potrzeby.
100g potrawy zawiera (bez kości, ze śliwkami i wytopionym tłuszczem):
B – 15,2 T – 28,7 W – 8,6 | kaloryczność 361 kcal |
B : T : W = 1 : 1,9 : 0,6 | gotowej potrawy – 1,4 kg |