Składniki:
– 1,7 kg nóżek wieprzowych
– włoszczyzna (40-50 dag)
– koperek, natka pietruszki lub inna zielenina
– jarzynka.
Nóżki oczyścić, umyć i włożyć do garnka o szerokim dnie tak, aby wszystkie nóżki zmieściły się na dnie naczynia. Mięso zalać ok. 2,5 l zimnej wody, po czym ustawić garnek na średnim ogniu. Wsypać jarzynkę do smaku (1-2 łyżki stołowe) i całość zagotować. Następnie zmniejszyć ogień, przykryć garnek i gotować wywar 2 godziny na wolnym ogniu. Po tym czasie dodać do wywaru obraną i umytą włoszczyznę i gotować razem jeszcze 45 minut do godziny. Wywar wyłączyć i nieco przestudzić. Potem wyjąć nóżki oraz włoszczyznę. Zupę przecedzić do mniejszego garnka, po czym odparować jeszcze przez kilkanaście minut, aby pozostało około 1 litra czystego wywaru. Mięso z nóżek oddzielić od kości, pokroić na niezbyt duże kawałki, po czym wrzucić do odparowanego wywaru. Koperek lub inną zieleninę posiekać i dodać do zupy, po czym całość zagotować.
Zupę nalać do talerzy i zaraz podawać.
Uwagi:
– jest to znakomita kolagenowa zupa, mogąca stanowić gotowe danie lub też można ją
urozmaicić pod względem smaku dodając np. przetarte pomidory, czy też gotowy przecier
pomidorowy, przecier ogórkowy, buraczki, botwinkę, itp.,
– można podawać czysty wywar (bez nóżek) – do picia lub na jego bazie przygotować dowolną
zupę, a nóżki podawać oddzielne, np. obsmażone w tłuszczu na patelni lub we frytkownicy,
– dodatkowo można dodać do gotowania wywaru inne mięsa, np. golonkę, żeberka itp.,
– ugotowaną włoszczyznę można pokroić i dodać do zupy lub też zrobić z niej dowolną sałatkę
z majonezem,
– można przygotowywać wywar o dowolnej gęstości, zależnie od ilości dodanej wody,
pamiętając, że zmienia się wówczas skład potrawy (zmniejsza się lub zwiększa się zawartość
składników w 100 g gotowej potrawy),
– potrawę można przez kilka dni przechowywać w lodówce, można też zimny stężały wywar
przełożyć do torebek i zamrozić,
– wywar można rozlać do małych salaterek, dodać nieco posiekanej zieleniny, pokrojone
gotowane warzywa, groszek konserwowy (niekonieczne) oraz cząski ugotowanych na twardo
jajek i schłodzić, otrzymamy wówczas znakomite zimne nóżki. Podawać skropione octem lub
sokiem z cytryny.
100g potrawy zawiera:
B – 5,7 T – 5,2 W – 0,0 | kaloryczność 70 kcal |
B : T : W = 1 : 0,9 : 0,0 | gotowej potrawy – 1,7 kg |