Hot-Dog (polędwiczka szpikowana parówką i serem).

Składniki:
– 3 polędwiczki wieprzowe – najlepiej z tłuszczem (70 dag)
– 3 parówki wieprzowe dobrej jakości (15 dag)
– 10 dag tłustego żółtego sera
– 4 dag smalcu
– 6 dag masła
– 100 ml śmietanki 36%
– sól lub jarzynka i pieprz do smaku
ewentualnie:
– ketchup, majonez, musztarda.

   Polędwiczki naciąć w środku ostrym, długim i wąskim nożem, tak aby w każdej z nich powstała podłużna „kieszonka”, do której będziemy wkładać parówkę i ser. Mięso natrzeć przyprawami w środku i z zewnątrz. Parówki obrać z osłonek, a żółty ser pokroić w wąskie paseczki lub słupki. Do kieszeni każdej polędwiczki wkładać po parówce, tak aby prawie cała się zmieściła oraz paseczki sera żółtego. Ser nie powinien zbytnio wystawać z polędwiczki, ponieważ będzie się topił w trakcie smażenia i wypływał na patelnię. W ten sposób otrzymujemy trzy naszpikowane parówkami i serem polędwiczki.
   Na patelni rozgrzać smalec. Włożyć polędwiczki na gorący tłuszcz i obsmażyć na mocnym ogniu ze wszystkich stron na rumiano. Następnie dodać kawałki masła, przykryć patelnię i dusić na średnim ogniu ok. 10 minut. Po tym czasie polędwiczki wyjąć na talerz, a do sosu od smażenia mięsa dolać śmietankę, energicznie wymieszać, aby składniki dobrze się połączyły. Całość odparować, co pewien czas mieszając, aby sos się nieco zagęścił (5-10 minut).
   Gorące polędwiczki ułożyć na talerzu i polewać powstałym sosem.


Uwagi:
– polędwiczki można podawać do gotowanych ziemniaków lub klusek optymalnych
  (Książka Kucharska, przep. 21,22,25 lub przepis na kluseczki żółtkowe), polewając je 
  przygotowanym sosem,
– sos można zmiksować z gotowanymi i utłuczonymi ziemniakami,
– do tłuszczu od smażenia mięsa niekoniecznie trzeba dodawać śmietankę, można polewać
  mięso (lub ziemniaki czy kluski) samym tłuszczem,
– mięso przed smażeniem można natrzeć dowolnymi przyprawami, a także zmiażdżonym
  czosnkiem, można również włożyć do środka polędwiczek posiekaną cebulę lub obłożyć nią
  mięso w trakcie smażenia,
– polędwiczki po schłodzeniu w lodówce można pokroić na plastry i podawać jako zimną
  przekąskę.
– w wersji hot-dog polać lub wcisnąć szprycą do kieszonki polędwiczki ketchup, majonez,
  musztardę według uznania.


100g gotowej potrawy zawiera:










 B – 22,8 T – 22,9 W – 0,0      kaloryczność 302 kcal
 B : T : W = 1 : 1,0 : 0,0   gotowej potrawy – 0,9 kg 

Przewijanie do góry