Składniki:
– 10 dag tłustego sera twarogowego
– 4 jajka
– 1-2 jabłka (20 dag)
– 5 dag mąki pszennej
– 10 dag smalcu do smażenia
– cynamon
– 1 dag cukru pudru do posypania
Jabłka umyć, obrać, wydrążyć gniazda nasienne, po czym pokroić na półplasterki o grubości ok. 3-5 mm. W naczyniu rozetrzeć pałką lub łyżką twaróg. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka dodać do twarogu i dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywno i wymieszać delikatnie z masą serowo-żółtkową oraz z mąką.
Na patelni rozgrzać część smalcu. Na gorącym tłuszczu układać łyżką małe porcje masy i układać na każdej z nich 1 lub 2 kawałki jabłka, posypując je z wierzchu cynamonem. Smażyć na niezbyt dużym ogniu, aby jabłka nie były surowe. Kiedy placki przysmażą się z jednej strony, jabłka przykryć kolejną warstwą ciasta, odwrócić placuszki i zrumienić je z drugiej strony. Usmażone placki ułożyć na talerzu i posypać niewielką ilością cukru pudru.
Następnie na patelni rozgrzać kolejną porcję smalcu i smażyć kolejne placuszki, aż do wyczerpania składników.
Uwagi:
– placki można spożywać od razu na gorąco lub też na zimno,
– można je zawinąć w papier i przechowywać w lodówce 2-3 dni,
– zamiast jabłek surowych można użyć przecieru jabłkowego własnej roboty, nakładając na
warstwę masy twarogowej (do środka) po łyżeczce przecieru i dalej smażyć jak w przepisie,
– zamiast na smalcu placki można smażyć na maśle, są delikatniejsze i bardzo aromatyczne, ale
trzeba uważać, aby masło się nie przypaliło,
– placki można posypać cukrem waniliowym, lub dodać go do środka,
– placuszki te doskonale nadają się na deser lub kolację, mogą też stanowić dobrą przekąskę w
podróży.
100g gotowej potrawy zawiera:
B – 9,2 T – 19,9 W – 12,2 | kaloryczność 272 kcal |
B : T : W = 1 : 2,2 : 1,3 | gotowej potrawy – 0,5 kg |