Buraczki zasmażane ze skwarkami.

Składniki:
– 80 dag buraków ćwikłowych
– 30 dag słoniny (bez skóry)
– 200 ml śmietanki 30 %
– ocet winny
– szczypta soli
– pieprz

Buraczki umyć dokładnie, zalać wodą i ugotować (od zagotowania ok. 40-50 min w zależności od wielkości buraków). W tym czasie skroić słoninę w kostkę lub słupki i usmażyć złociste skwarki. Przestudzić, po czym odlać ok. 2/3 wytopionego tłuszczu (który można zużyć do smażenia mięsa itp.). Z ugotowanych buraczków odlać wrzącą wodę, zalać zimną, aby nieco przestygły i obrać je ze skórki. Następnie zetrzeć buraczki na tarce jarzynowej (o dużych oczkach). Na patelni ponownie rozgrzać skwarki z tłuszczem, dodać starte buraki, wymieszać, po czym przyprawić solą i pieprzem. Całość skropić octem winnym, wymieszać i smażyć na średnim ogniu ok. 10 min, często mieszając. Następnie wlać śmietankę, wymieszać i smażyć jeszcze kilka minut, po czym wyłączyć. Zaraz podawać.

Uwagi:
– buraczki zasmażane są doskonałym dodatkiem do dań głównych,
– do ugotowanych buraków można dodać 1-2 starte (na dużych oczkach) jabłka i smażyć
razem j.w.,
– zamiast ze słoniny można usmażyć skwarki z surowego lub wędzonego boczku, można też
dodać nieco wędliny pokrojonej w kostkę,
– buraczki można odrobinę posłodzić, ale nie jest to konieczne,
– zamiast śmietanki można użyć śmietany, a zamiast octu – cytryny.

100g gotowej potrawy zawiera:

 B – 2,7 T – 16,8 W – 5,5     kaloryczność 188 kcal
 B : T : W = 1 : 6,2 : 2,0  gotowej potrawy – 0,9 kg
Przewijanie do góry