Nowa ankieta

Szanowni Państwo,
   Wczoraj miałem okazję rozmawiać z kierownikiem jednego z  laboratoriów badających żywność genetycznie zmodyfikowaną. Ponieważ temat ten jest wyjątkowo modny, postanowiłem zasięgnąć informacji z wiarygodnego źródła.
Oto czego istotnego się dowiedziałem:

   Obecnie w Polsce dostępne są następujące produkty genetycznie zmodyfikowane, które można kupić nieprzetworzone (głównie w “marketach”) lub stanowią dodatek do przetworzonej żywności:
soja, kukurydza, pomidory, ziemniaki i rzepak
Wszystkie te rośliny pochodzą z importu – głównie z US.
   Istnieje wymóg wyraźnego ostrzeżenia konsumenta na etykiecie, że produkt jest lub zawiera dodatek żywności genetycznie zmodyfikowanej. 


   Zapytałem o badania naukowe nad genetycznie zmodyfikowaną żywnością i tu otrzymałem bardzo ciekawą odpowiedź, która mnie zupełnie nie zdziwiła:
“Zależy, kto płaci za te badania: jeśli producenci, to żywność ta jest “dobrodziejstwem” dla ludzkości, jeśli ekolodzy – jest wręcz przeciwnie.”


   Co prawda osoby stosujące zalecenia Żywienia Optymalnego Jana Kwaśniewskiego mają jeszcze stosunkowo małe prawdopodobieństwo spożywania tych produktów, w stosunku do osób stosujących “zdrowe, naukowe metody odżywiania”, jednakże z latami problem zmodyfikowanej żywności będzie narastał. Rozsądek nakazuje więc unikanie tych produktów do czasu, gdy to masowe, ryzykowne doświadczenie zostanie zwerfikowane w praktyce. Może to potrwać jednak kilka pokoleń.


Informacje te skłoniły mnie do zaproponowania Państwu nowej ankiety dotyczącej żywności genetycznie zmodyfikowanej.


                                               Tomasz Kwaśniewski.

Dołącz do listy oczekujących Poinformujemy Cię, gdy produkt będzie dostępny w magazynie. Podaj poniżej swój prawidłowy adres e-mail.
Przewijanie do góry