Nadciśnienie.
Wbrew temu, co jest napisane w podręcznikach medycznych przyczyna tzw. samoistnego nadciśnienia tętniczego jest znana, co więcej istnieje skuteczna metoda pozwalająca na całkowite wyleczenie tej choroby.
Wysokie wartości ciśnienia tętniczego są efektem nieprawidłowego żywienia i związanym z tym upośledzeniem funkcjonowania systemu kontroli. Ośrodkiem regulującym wszystkie funkcje naszego organizmu jest mózg (centrum kontroli). Nieprawidłowe żywienie nie zapewnia
wystarczającego zaopatrzenia ośrodkowego układu nerwowego w substancje odżywcze i w energię, wówczas uruchamiane są mechanizmy zwiększające napływ krwi do mózgu (m.in. wzrost aktywności układu sympatycznego – silniejszą i szybszą pracę serca, zwężenie tętnic obwodowych). W tym okresie obserwujemy u pacjentów tzw. nadciśnienie chwiejne – czyli wartości ciśnienia wahające się od małych do bardzo wysokich. Utrzymywanie się tego stanu powoduje narastanie zmian w tętnicach obwodowych oraz postępujące uszkodzenie narządów wewnętrznych, głównie mózgu, nerek, serca, siatkówki.
Po pewnym czasie ciśnienie tętnicze utrzymuje się stale na wysokim poziomie. W tym okresie ściany naczyń tętniczych fizjologicznie elastyczne stają się twarde i tracą zdolność do zmiany średnicy w zależności od ilości napływającej krwi. Znaczenie soli kuchennej tak podkreślane w publikacjach medycznych wynika z dużej ilości reakcji chemicznych przebiegających w organizmie podczas złego żywienia. Osoby żywiące się optymalnie zaopatrują doskonale swój organizm, nie muszą produkować wszystkich koniecznych do życia substancji, więc ich zapotrzebowanie na sól jest mniejsze.
Współczesna medycyna w terapii nadciśnienia koncentruje się na leczeniu objawowym, stosując środki chemiczne powodujące czasowe obniżenie ciśnienia tętniczego, ich działanie związane jest z powstawaniem rozmaitych działań niepożądanych, często groźnych dla zdrowia (np. narastania zmian miażdżycowych w tętnicach).
Żywienie optymalne eliminuje przyczyny rozwoju tej choroby. Obniżenie ciśnienia tętniczego obserwowane jest już w pierwszym tygodniu żywienia. Należy podkreślić, że schorzenie to rozwija się latami i niestety leczenie nie może trwać kilka dni, co związane jest ze sporadycznymi wzrostami ciśnienia, w szczególnie trudnych przypadkach nawet po kilku miesiącach żywienia.
Żywienie optymalne umożliwia osobom chorym na nadciśnienie bezpieczne funkcjonowanie bez żadnych leków oraz zapewnia naprawę uszkodzonych w przebiegu choroby narządów wewnętrznych.
Istotną rolę w leczeniu odgrywają opracowane przez dr Jana Kwaśniewskiego prądy selektywne. W początkowym okresie tzw. nadciśnienie chwiejne stosowane są one na głowę co w połączeniu z żywieniem optymalnym zapewnia dobre zaopatrzenie mózgu. W bardziej zaawansowanych przypadkach konieczne jest poszerzenie naczyń obwodowych. Wówczas elektrody przykładamy inaczej. Ze względu na charakter choroby i wynikające z niej zagrożenia leczenie wymaga konsultacji lekarza optymalnego.
Obserwując kuracjuszy przebywających w Centrum Żywienia Optymalnego w Jastrzębiej Górze stwierdziliśmy doskonałe efekty leczenie żywieniem optymalnym i prądami selektywnymi w przypadkach uznanych przez oficjalną medycynę za nieuleczalne.
lek. med. Przemysław Pala