Składniki na ciasto:
– 15 dag mąki (tortowej lub krupczatki)
– 8 dag masła
– 3 łyżki śmietanki 36 % (5 dag)
– 3 żółtka
– 1 dag prasowanych drożdży
Ponadto:
– 50 dag białej parzonej kiełbasy (6-7 sztuk)
– odrobina masła do smarowania formy
Do śmietanki wsypać pokruszone drożdże, rozetrzeć je łyżeczką i odstawić w ciepłe miejsce. Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać schłodzone, pokrojone masło i całość dokładnie posiekać nożem. Następnie pośrodku zrobić wgłębienie, ułożyć w nim żółtka i całość jeszcze raz posiekać.Ponownie zrobić wgłębienie w posiekanej masie, dodać drożdże roztarte ze śmietanką i jeszcze raz posiekać. Dopiero wówczas szybko zagnieść ciasto. Gotowe ciasto nieco spłaszczyć, zawinąć w folię i schłodzić, najlepiej przez kilka godzin.
Po tym czasie rozgrzać piekarnik do 180-200˚C. Przygotowane ciasto rozwałkować cieniutko na stolnicy (podsypując odrobiną mąki), a następnie pokroić na tyle części, ile mamy przygotowanych kiełbas. Każdą kiełbasę układać na kawałku ciasta, zawijać i zlepiać dokładnie brzegi ciasta. Brytfannę lub blachę nasmarować masłem i ułożyć zawinięte kiełbasy. Wierzch ciasta ponakłuwać widelcem, aby ciasto się nie wybrzuszało. Kiełbasy wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec ok. 30 min., aż ciasto się zrumieni. Gotową potrawę wyjąć z piekarnika, ułożyć na półmisku, przybrać dowolnie i zaraz podawać.
Uwagi:
– potrawa wyśmienicie smakuje podana z czystym żurem oraz pieczywem optymalnym,
– na wierzchu gorących upieczonych kiełbas w cieście można ułożyć kawałeczki masła i
ewentualnie posypać dowolnymi przyprawami,
– zamiast białej kiełbasy można zawinąć w ciasto mielone gotowane lub usmażone uprzednio
mięso.
100g potrawy zawiera:
B – 11,4 T – 27,3 W – 13,8 | kaloryczność 350 kcal |
B : T : W = 1 : 2,4 : 1,2 | gotowej potrawy – 0,8kg |