Biała kiełbasa w sosie chrzanowym

Składniki sosu:
– 1 łyżka chrzanu (5 dag)
– 1 łyżka masła (3 dag)
– 1 szklanka śmietanki 36 % (200 ml)
– sól, pieprz do smaku (ewentualnie inne przyprawy)
– zielenina lub inne dodatki do przybrania
Ponadto:
– 50 dag białej parzonej kiełbasy

   Na patelni rozgrzać masło, dodać chrzan, chwilę energicznie pomieszać, po czym wlać śmietankę i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Zmniejszyć ogień i smażyć sos, aż zgęstnieje, często mieszając.
   W tym czasie obsmażyć kiełbasy na odrobinie tłuszczu, aż się zrumienią z obydwu stron. Gotowy sos przyprawić solą i pieprzem. Usmażone kiełbasy układać na talerzach, polewać sosem i przybrać dowolnymi dodatkami. Zaraz podawać.


Uwagi:
– potrawę można podawać z dowolnym pieczywem optymalnym posmarowanym masłem,
– sosem można polewać dowolne mięso gotowane, smażone lub pieczone,
– zamiast chrzanu do sosu można dodać ketchupu, musztardy itp.,
– jako dodatek można podać również dowolnie wybrane kluski optymalne (przepisy 21-26 w
  Książce Kucharskiej),
– kluski polewane sosem chrzanowym można traktować jako samodzielne danie.


100g potrawy zawiera:










 B – 9,9 T – 30,3 W – 0,0      kaloryczność 384 kcal
 B : T : W = 1 : 3,1 : 0,0   gotowej potrawy – 0,7 kg 

Przewijanie do góry