Składniki:
– 2 białe kiełbasy parzone (15 dag)
– 50 dag bigosu przygotowanego wg przepisu nr 505 z Książki Kucharskiej lub wyprodukowanego przez ZM w Krotoszynie.
– zielenina lub inne dodatki do przybrania gotowej potrawy
Bigos odgrzać w garnku pod przykryciem na wolnym ogniu. Kiełbasy obsmażyć na odrobinie tłuszczu, aby się zrumieniły z obydwu stron. Gorące układać na talerzu razem z bigosem, przybrać zieleniną lub innymi dodatkami i od razu podawać.
Uwagi:
– jeżeli mamy gotowy bigos, to jest to danie bardzo szybkie i jednocześnie niezwykle
wartościowe i „energetyczne”,
– zamiast białej kiełbasy można podawać podgrzaną kiełbasę wędzoną,
– potrawę można podawać z dowolnym pieczywem optymalnym maczanym w sosie,
– jako dodatek można podać również dowolnie wybrane kluski optymalne (przepisy 21-26 w
Książce Kucharskiej),
100g potrawy zawiera:
B – 8,4 T – 21,9 W – 1,1 | kaloryczność 282 kcal |
B : T : W = 1 : 2,6 : 0,1 | gotowej potrawy – 0,6 kg |