O cholesterolu.(cz.II)
15. Po przejściu na Żywienie Optymalne poziom cholesterolu może wzrosnąć tym wyżej, im poprzedni model żywienia bardziej był oddalony od Żywienia Optymalnego.
Zatem najbardziej może on wzrastać u jaroszy. Spotykałem u tych ludzi poziomy cholesterolu powyżej 800 mg%. Czym większa musi być przebudowa organizmu przy przejściu na Żywienie Optymalne, tym bardziej może wzrosnąć ogólny poziom cholesterolu, co nie oznacza, że jest to dla człowieka szkodliwe.
16. Gdy poziom cholesterolu dobrego HDL jest większy niż 20% ogólnej ilości cholesterolu we
krwi, to miażdżyca, jeśli była, cofa się.
Przy poziomie cholesterolu dobrego HDL 200 mg%, a takie poziomy występowały u ludzi
młodszych, u których miażdżyca ustępuje bardzo szybko, nawet ogólny poziom
cholesterolu wynoszący 800 mg% nie będzie zbyt wysoki.
A tak w ogóle to cholesterolu badać nie trzeba. Ważne jest badanie poziomu surowca, z
którego cholesterol powstaje. Z glukozy powstają trójglicerydy, a dopiero z trójglicerydów
cholesterol. Jeśli poziom trójglicerydów we krwi jest niższy od 100 mg%, a jeszcze lepiej –
poniżej 60 mg%, to jest bardzo dobrze, niezależnie od ogólnego poziomu cholesterolu we
krwi. Gdy surowca do wytwarzania cholesterolu jest mało, powstaje go również mało i
nigdy nie jest wówczas wytwarzany w komórkach błony wewnętrznej tętnic i nigdy
zmiany miażdżycowe nie mogą się pojawić, czy istniejące – postępować.
Przy niskim poziomie trójglicerydów we krwi organizm może wytwarzać tylko niewielką ilość
cholesterolu, nawet gdy ogólny poziom cholesterolu jest wysoki. Cholesterol może być
wysoki i tak jest najczęściej nie dlatego, że organizm za dużo go wytwarza, a dlatego, że
za mało do wydala. Wydalanie cholesterolu z organizmu człowieka dorosłego jest trudne i
energetycznie kosztowne. Gdy organizm ma pilniejsze prace do wykonania, odkłada
wydalanie cholesterolu na późniejszy okres, gdy wykona prace ważniejsze. Okres ten
trwa tym dłużej, im uprzedni model żywienia bardziej różnił się od optymalnego, im więcej
cholesterolu znajduje się w organizmie w różnych tkankach i im człowiek jest starszy.
17. Gdy organizm nie może już wytwarzać cholesterolu i jego poziom we krwi jest bardzo niski –
człowieka umiera.
Obserwowano znacznie wyższą śmiertelność chorych z niskim poziomem cholesterolu w
klinikach kardiologicznych (do 10 razy) w porównaniu do chorych na te same choroby, u
których cholesterol był wysoki.
18. Stosowanie leków na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi jest bez sensu i często bywa
szkodliwe. Od dawna stosowany lek o nazwie Clofibrat, powoduje duże szkody w
organizmie i 2 – 3 razy częstsze występowanie zachorowań na raka. Najbardziej obniżają
poziom cholesterolu we krwi leki i inne trucizny, które najbardziej obciążają pracą, czy
uszkadzają wątrobę tak, że nie może ona już wytwarzać większych ilości cholesterolu.
Cholesterolu bać się nie należy. Lepiej żyć dłużej i zdrowiej z wysokim jego poziomem, ale
przy niskim poziomie trójglicerydów, niż umierać z bardzo niskim poziomem cholesterolu we
krwi.
Po przejściu na Dietę Optymalną, u zdecydowanej większości ludzi, szybko spada poziom
cholesterolu i trójglicerydów, a wzrasta poziom cholesterolu dobrego HDL. Ci ludzie są
zadowoleni, jest im dobrze i nie narzekają. Tym innym też jest dobrze, ale po badaniu
poziomu cholesterolu, gdy okaże się on zbyt wysoki (wg współczesnych norm określanych
za prawidłowe, które są tylko prawidłowe dla osobników biologicznie zdegenerowanych)
przestają się czuć dobrze, a czują się jeszcze gorzej po wizycie u lekarza, który ich straszy,
bo tak go nauczono. Informacja o wysokim poziomie cholesterolu zostaje zamieniona w
instynkt, a „tam gdzie działa instynkt rozum przystępu mieć nie może” – pisał Karol Darwin.
Wszystkie normy i poziomy różnych związków badanych w organizmie ludzkim zostały
określone za prawidłowe dla obecnie żyjących ludzi, odżywiających się tak, jak żywi się
większość ludzi, a nie tak jak odżywiać się powinni.
„Wszystko co się rusza i żyje, dałem ci za pożywienie” – nakazał Noemu jego Bóg. Biblię
napisali ludzi o umysłach dostosowanych do odbierania informacji „nie z tego świata”.
Synowie Aarona i ich dalsi potomkowie mieli zjadać najpierw „całą tłustość jego”, gdy zjedli
tłustość mogli dołożyć wątróbkę, nerkę i nieco mięsa z prawej łopatki. Zwierzę musiało być
młode, bez żadnej skazy, karmione wyłącznie mlekiem, jeszcze lepiej, gdy przez 2 matki,
aby było tłuściejsze.
Gdy się nie wie, kiedy żółtka powodują miażdżycę, a kiedy ją najszybciej leczą, lepiej na
temat miażdżycy nic nie mówić.
19. Obniżenie poziomu cholesterolu przy pomocy leków, przez stosowanie diety
niskokalorycznej i niskotłuszczowej, czy na inne stosowane sposoby, nie zwalnia postępu
zmian miażdżycowych w tętnicach.
20. Hiperlipidemie pierwotne, przy istnieniu których mężczyźni wymierają w młodym wieku,
występują tylko u ludzi, w których diecie węglowodany stanowią 35 – 40% w przeliczeniu
na wartość kaloryczną. Żadne geny nie zmuszają człowieka, aby zjadał akurat tyle
węglowodanów.
21. Miażdżyca nie jest chorobą dziedziczną. Dziedziczy się model żywienia wyniesiony z domu
rodzinnego, a dopiero on jest ewentualnie przyczyną miażdżycy.
22. Ciśnienie krwi jest niskie wówczas, gdy organizm nie ma siły go podnieść i gdy nie jest
zmuszony go podnosić. Bezpośrednią przyczyną nadciśnienia jest odżywianie powodujące
niedostateczne odżywianie mózgu. Mózg wymusza poprawę swojego zaopatrzenia przez
wzrost ciśnienia krwi, przez przyspieszenie krążenia krwi, gdyż wytwarzane w nadciśnieniu
związki zwężające naczynia tętnicze, zwężają je tylko w pozostałych tkankach, ale nigdy w
mózgu.
Przy Diecie Optymalnej ciśnienie 160/90 jest bezpieczne, gdyż tętnice są elastyczne i
znacznie bardziej wytrzymałe, obniży się ono po zakończonej przebudowie organizmu. Po
wprowadzeniu Żywienia Optymalnego nadciśnienie chwiejne znika po 2 – 3 dniach u ponad
90% chorych, pozostali muszą czekać dłużej.
23. Leków na obniżenie poziomu cholesterolu brać nie należy przy stosowaniu Żywienia
Optymalnego.
Jan Kwaśniewski.