Choroba Bechterewa

Ciechocinek 1989.07.31


 Przyczynowe leczenie choroby Bechterewa.
(Akademia Zdrowia Arkadia. Dyrektor: lek. med. Jan Kwaśniewski)


 Słowa kluczowe: Choroba Brchterewa jest uleczalna.


    Naczelną przyczyną choroby jest określony, niekorzystny skład diety nie pokrywający potrzeb budulcowych, regeneracyjnych i energetycznych tkanki łącznej, szczególnie kręgosłupa, stawów biodrowych i kolanowych. Jest to choroba z autoagresji i podobnie jak wszystkie inne choroby z autoagresji spowodowana jest nieprawidłowym odżywianiem. Gdy jakieś tkanki nie otrzymują potrzebnych im do życia składników upominają się o poprawę swojego zaopatrzenia wytwarzając autoantygeny, na co organizm (podobnie jak każde państwo) reaguje zawsze w sposób typowy wytwarzając przeciwciała przeciwtankowe i niszcząc buntujące się tkanki. Efektem jest choroba.

   Gdy jakieś komórki, czy tkanki nie mogą żyć przy zaopatrzeniu nie pokrywającym ich potrzeb w sposób przynajmniej dostateczny, mogą zginąć, wytwarzać antygeny lub zmniejszyć swoje potrzeby.


   Gdy wytwarzają antygeny, rozwija się choroba z autoagresji: gościec przewlekły postępujący, choroba Bechterewa, guzkowe zapalenie tętnic, choroba Buergera, sclerodrrmia, stwardnienie rozsiane, stwardnienie boczne zanikowe,  inne choroby.


   Gdy zmniejszają swoje potrzeby – są nowotworem.


   Przyczynowe leczenie choroby Bechterewa polega na pełnym pokryciu potrzeb wszystkich tkanek organizmu. Warunki te spełnia tylko żywienie optymalne, w którym na 1 g białka o wysokiej wartości biologicznej przypada 3-4 g tłuszczów zwierzęcych i poniżej 06, g węglowodanów.


   Wprowadzenie do diety produktów zawierających więcej kolagenu – tkanka łączna, powięzi, galarety, chrząstki, gęste rosoły, salceson włoski, skórki wieprzowe – znacznie przyspiesza ustępowanie choroby.


   U chorych na chorobę Bechterewa przebywających w Arkadii stosowano standardowe żywienie optymalne i prądy selektywne PS, podłużnie na kręgosłup w celu poprawy ukrwienia kręgosłupa.


   Na turnusach dwutygodniowych przebywało 24 chorych na chorobę Bechterewa (4-K i 20-M) w wieku średnio 36,8 lat (od 22 do 56 lat).


   Średni wiek zachorowania wynosił 24 lata (od 12 do 54 lat), średni czasokres trwania choroby – 12,8 lat (od 2 do 21 lat).


   Choroba Bechterewa jest głównie chorobą młodych, szczupłych lub wychudzonych mężczyzn, ale nie tylko.


Skład diety będący przyczyną otyłości „ubogich” charakteryzujący się zbyt niską zawartością białka, (przy niskiej jego wartości biologicznej) w stosunku do spożywanych równolegle węglowodanów może być niewystarczający dla pokrycia potrzeb tkanki łącznej głównie kręgosłupa i może spowodować zachorowanie na chorobę Bechterewa.


Kobiety i 2 mężczyzn, u których choroba rozpoczęła się dopiero w 40 i 54 roku życia byli otyli.


   Wyniki:


   Bóle stawów i kręgosłupa ustąpiły całkowicie u 11 chorych, ustąpiły bóle stawów bądź kręgosłupa i zmniejszyły u 4 chorych, znacznie się zmniejszyły u 7. Mniejszą poprawę zaobserwowano u 2 chorych. Niewielką poprawę zaobserwowano u chorego krańcowo wyniszczonego, chorującego na nadciśnienie, skrobiawicę i niewydolność nerek. U tego chorego OB. obniżyło się tylko o 5 (ze 120 na 115).


Chora w wieku 52 lat, chorująca na chorobę Bechterewa od 18 lat, od 4 lat nie chodząca, po 4 miesiącach stosowania żywienia optymalnego w warunkach domowych, przyjechała samodzielnie, w dobrym stanie.


   Przy przyjęciu średnie OB. wynosiło 68,3 (od 6 do 126), po 12 dniach pobytu obniżyło się do średnio 38,3 (od 0 do 115) czyli średnio o 44%.


   Ruchomość kręgosłupa mierzona odległością palców rąk od podłogi przy wyprostowanych kolanach w skłonie, znacznie się zwiększyła; średnia odległość palców od podłogi zmniejszyła się z 45,5 cm do 23,3 cm.


   U ludzi stosujących żywienie optymalne z zasady występuje bardzo niskie OB., zdarzają się przypadki, że OB. wynosi 0.


   U prawie wszystkich chorych wystąpiła znaczna poprawa sprawności psychofizycznej. Dalsze stosowanie żywienia optymalnego w warunkach domowych powoduje dalszą poprawę stanu zdrowia i wyleczenie, często z przywróceniem pełnej ruchomości kręgosłupa.


   Wnioski:



  1. Przyczyną naczelną choroby Bechterewa jest niekorzystny skład diety, nie pokrywający potrzeb tkanki łącznej, głóa.nie kręgosłupa.

  2. Żywienie optymalne jest leczeniem przyczynowym c chorobie Bechterewa.

                       lek. med. Jan Kwaśniewski

Przewijanie do góry