Ciasteczka piaskowe.

Składniki:
– 30 dag masła
– 4 żółtka
– 1 całe jajko
– 10 dag mąki ziemniaczanej
– 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
– 5 dag cukru (kryształu lub pudru)

Miękkie masło ucierać w naczyniu drewnianą pałką (najlepiej w makutrze), na puszystą białą masę. Następnie dodać cukier i nadal ucierać, aż masa zwiększy objętość. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać na przemian do maślanej masy po łyżce mąki i po 1 żółtku, cały czas energicznie ucierając. Na końcu dodać całe jajko i ucierać jeszcze przez jakiś czas. Masa powinna być równomierna i jednolita.
Blachę do pieczenia natłuścić odrobiną masła i rozsmarować na niej równomiernie masę maślano-żółtkową.  Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180˚C i piec ok. 15 min, aż wierzch się zrumieni. Po wyłączeniu piekarnika blachę od razu wyjąć i jeszcze gorące ciasto pokroić ostrym nożykiem na ciasteczka o dowolnych kształtach. Jeszcze ciepłe ciasteczka zdjąć z blachy (żeby nie przywarły) i ułożyć na półmisku.

Uwagi:
– wszystkie składniki ciasta winny mieć temperaturę pokojową,
– ciastka można przechowywać w szczelnie zamkniętym naczyniu przez kilka tygodni,
– ciasto może stanowić podkład pod dowolne optymalne ciasta: sernik, makowiec itp.,
– zamiast pałką ciasto można ucierać mikserem,
– można przygotować kakaową wersję ciasteczek dodając do ucieranego ciasta 1-2 łyżki
kakao,
– do masy można dodać wanilię lub inne dodatki smakowe
– z wierzchu ciasteczka można posypać cukrem pudrem, cynamonem, ozdobić polewą
czekoladową, bakaliami  itp.
– ciasteczka piaskowe zdecydowanie wzbogacą stół wielkanocny.

100g gotowej potrawy zawiera:

 B – 4,2 T – 55,6 W – 26,8     kaloryczność 627 kcal
 B : T : W = 1 : 13,2 : 6,4  gotowej potrawy – 0,5 kg

Uwaga – produkt dostępny w ofercie PPH – Janiccy.

Przewijanie do góry