Ciastka francuskie na maśle.

Ciastka francuskie są znakomitym wyrobem cukierniczym dla Optymalnych. Ciastka te składają się głównie z masła, mąki oraz śmietanki. Stanowią dobre uzupełnienie węglowodanów. Można je traktować zarówno jako deser jak i doskonałą przekąskę, np. w podróży. Ciastka te są szczególnie preferowane przez dzieci, ponieważ są niezwykle kruche i delikatne. Poniższy przepis stanowi wariant wzbogacony o dodatkową ilość tłuszczu oraz cukru.

Skład:
– 8 upieczonych ciastek francuskich (ok. 10 dag) własnego wyrobu lub z PPH Janiccy
– 5 dag masła
– 1 czubata łyżeczka cukru pudru (6 g)
–   odrobina wody (do ¼ szklanki)


Na patelni rozgrzać masło. Ułożyć ciastka francuskie na gorącym tłuszczu, każde posypać odrobiną cukru pudru tak, aby zużyć go w całości. Następnie podlać wodą i przykryć, aby ciastka podparowały, a z cukru powstał lukier. Po około 10 minutach zdjąć pokrywkę i pozwolić odparować ciastkom jeszcze przez następne 10 minut, po czym wyłączyć gaz. Ciastka pozostawić na patelni jeszcze kilka minut (ok. 5), aby „wessały” całe masło.


Gotowe ciasteczka wyłożyć na talerz. Spożywać na ciepło lub na zimno.


100g zawiera:










 B – 4,7  T – 62,4  W – 28,9  kaloryczność – 696 kcal
 B:T:W = 1 : 13,2 : 6,1  gotowej potrawy ok. 0,15 kg

Przewijanie do góry