Karkówka z jabłkami „na dziko”.

Składniki:
– 6 sznycli karkowych (75 dag)
– 5 jabłek (60 dag)
– 8 dag smalcu
– 2 ząbki czosnku
– jarzynka lub sól
– pieprz czarny mielony
– zioła prowansalskie

Sznycle natrzeć dokładnie przyprawami z obydwu stron i odstawić na co najmniej pół godziny. Jabłka (najlepiej stare polskie odmiany) umyć, obrać, przekroić na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne i pokroić na dość grube plasterki. Czosnek obrać i posiekać na małe cienkie plasterki.
Na patelni mocno rozgrzać smalec i ułożyć sznycle karkowe. Mięso zrumienić mocno z obydwu stron, dodać czosnek i  ułożyć jabłka. Zmniejszyć ogień, mięso podlać wodą, przykryć i dusić ok. pół godziny.
Porcje mięsa ułożyć na talerzu, polać sosem od smażenia i udekorować duszonymi jabłkami.

Uwagi:
– jest to wyjątkowo aromatyczna potrawa, którą można podawać jako samodzielne danie
obiadowe bez dodatków lub np. z kluskami optymalnymi polanymi sosem od smażeniu, lub też
z ziemniakami zapiekanymi ze skwarkami (przepis wkrótce na stronie),
– zamiast z karkówki można przygotować sznycle z łopatki, szynki lub z innego rodzaju mięs,
– bardzo dobrym dodatkiem będą zmielone lub zmiażdżone owoce jałowca, którymi można
natrzeć mięso,
– zamiast ziół prowansalskich można użyć bazylii, tymianku, rozmarynu, oregano lub też
mieszanki tych ziół, zarówno świeżych jak i suszonych,
– jabłek nie trzeba obierać ze skórek, można je również pokroić jedynie na ćwiartki.

100g gotowej potrawy zawiera:

 B – 9,9 T – 22,0 W – 4,8     kaloryczność 257 kcal
 B : T : W = 1 : 2,2 : 0,5  gotowej potrawy – 1,0 kg
Przewijanie do góry