Kluseczki żółtkowe

Składniki:
-25 dag półtłustego sera twarogowego
–  5 żółtek
–  1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
–   sól do smaku


Twaróg zemleć lub rozetrzeć w naczyniu (jak w przepisie na placki z jajek i sera), dodać żółtka i dokładnie wymieszać. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną i jeszcze raz dokładnie wymieszać masę.

W szerokim płaskim rondelku zagotować lekko osoloną wodę. Zmniejszyć ogień. Na wrzątek kłaść łyżeczką po trochu masy, nie za dużo, żeby kluski się nie posklejały. Za każdym razem maczać łyżeczkę w naczyniu z zimną wodą, aby masa serowo-żółtkowa nie przywierała do łyżeczki. Gotować na małym ogniu 2-3 minuty, po czym przewrócić kluseczki na drugą stronę i gotować jeszcze 2 minuty. Następnie wyjmować łyżką cedzakową na półmisek, odsączając nadmiar wody.

W ten sposób otrzymujemy 15-20 kluseczek (w zależności od wielkości).


 – Kluski polane sosem spod mięsa stanowią znakomity dodatek do mięsnych dań, takich jak gulasz, pieczona kaczka, pieczone lub duszone mięsa, itp.


– Można je polać dowolnym sosem, wg upodobania, np. śmietanowym, czy też bardzo dobrym sosem pieczarkowym, na który przepis podam wkrótce.


–  Kluseczki są bardzo syte i – okraszone tłuszczem – mogą stanowić samodzielny posiłek, np. na kolację.


– Jest to danie szczególnie lubiane przez dzieci.


– Kluski można przechowywać do 3 dni w lodówce i odgrzewać je w wodzie, zanurzając na 3 minuty we wrzątku lub odsmażając na maśle lub na innym tłuszczu.


100g zawiera:










 B – 17,4  T – 15,7   W  2,4  kaloryczność  – 231 kcal
 B:T:W = 1 : 0,9 : 0,2  gotowej potrawy – 0,35 kg


 Wersja II: na słodko (porcja na 1 osobę)

 – kilka klusek żółtkowych (ok. 10 dag)
– 3 dag masła
– 1 dag rodzynek (wyparzonych)
–  odrobina cukru kryształu lub cukru pudru (ok. 2 g)
–  cynamon (wg uznania)


 Na patelni rozgrzać masło, wrzucić rodzynki i smażyć 2-3 minuty. Następnie włożyć kluseczki i odgrzewać je jeszcze kilka minut z obydwu stron (może być na rumiano, ale niekoniecznie). Gorące kluseczki ułożyć na talerzu i polać wysmażonym masłem razem z rodzynkami. Całość posypać odrobiną cukru oraz cynamonem. Natychmiast podawać.


–  Można zamiast rodzynek użyć dowolnych bakalii: pokrojone w kostkę suszone morele, śliwki suszone, kalifornijskie, skórkę pomarańczową lub cytrynową, itp.


– Zwykły cukier można zastąpić waniliowym.


100g zawiera:










 B – 12,9  T – 28,9  W – 7,7  kaloryczność – 349 kcal
 B:T:W = 1 : 2,2  : 0,6  gotowej potrawy – 0,14 kg

Przewijanie do góry