Kotlety mielone

Składniki:
– 85 dag surowego boczku
– 85 dag karkówki bez kości (może też być łopatka, biodrówka lub szynka)
– 10 surowych żółtek (lub więcej)
– 25 dag śmietanki 30 %
– 3-5 ząbków czosnku lub 1 łyżka ziaren jałowca
– pieprz, jarzynka lub sól do smaku
– 5 dag bułki tartej do panierowania
– 10 dag smalcu do smażenia
– 8 dag masła.

Boczek oraz karkówkę zemleć w maszynce, mięsa przełożyć do dużej miski. Jeżeli przyrządzamy kotlety czosnkowe, to ząbki czosnku obrać i zmiażdżyć. Jeżeli zaś przyrządzamy kotlety jałowcowe, to ziarna jałowca zemleć w młynku, a jeszcze lepiej utłuc w moździerzu. Do zmielonego mięsa dodać żółtka, przygotowany czosnek lub jałowiec, śmietankę, pieprz oraz jarzynkę lub sól. Całość dokładnie wyrobić, aż składniki dobrze się połączą. Na patelni mocno rozgrzać smalec. Z przygotowanej mięsnej masy formować kotlety, obtaczać je lekko w bułce tartej i smażyć niezbyt długo na smalcu z obydwu stron. Obsmażone kotlety przełożyć do brytfanny, najlepiej o dużej powierzchni, tak aby ułożyć na dnie jedną warstwę kotletów. Wlać tłuszcz ze smażenia kotletów, na wierzchu ułożyć kawałki masła i podlać wodą (ok. ½ szklanki). Brytfannę przykryć pokrywką lub folią aluminiową i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec ok. 40 min.


Po przestudzeniu kotlety przełożyć do miski, a tłuszcz zlać i wykorzystać np. jako dodatek do gotowanych, rozgniecionych ziemniaków lub jako „smarowidło” na placki, pieczywo optymalne itp.


100g produktu zawiera:










 B – 11,8 T – 42,0 W – 1,9     kaloryczność 479 kcal
 B : T : W = 1 : 3,6 : 0,2   gotowej potrawy – 0,9kg 

Przewijanie do góry