Składniki:
– owoce cytrusowe: cytryny, pomarańcze, mandarynki, grejpfruty itp.
lub:
– niskosłodzony sok z truskawek, malin, wiśni, porzeczek, jagód, jeżyn, winogron itp.
– woda gazowana z butelki lub napełnianego syfonu
– woreczki lub foremki do lodu
– urządzenie do wyciskania soku
– owoce do przybrania
Foremki lub woreczki do lodu napełnić zimną przegotowaną wodą i zamrozić. Owoce cytrusowe umyć i przekroić na połówki. Z pomarańczy, mandarynek lub grejpfrutów wycisnąć sok w wyciskarce. Niewielką ilość soku (ok. 50 ml) wlać do wysokiej szklanki i uzupełnić wodą gazowaną (ok. 200-250 ml – wg uznania). Sok z cytryny można wycisnąć w wyciskarce i również dolać do niego wody gazowanej, można też wciskać krople cytryny bezpośrednio do wody gazowanej. Można również wlać do szklanki ok. 50 ml soku z dowolnych owoców, najlepiej własnej roboty (może być z ubiegłorocznych zapasów) i uzupełnić go wodą gazowaną.
Do przygotowanego napoju dodać kilka kostek lodu, przybrać szklankę np. plasterkiem cytryny lub innego owocu i podawać.
Uwagi:
– jest to znakomity napój orzeźwiający na lato, a bogactwo owoców i soków owocowych daje
duże możliwości urozmaicenia tych napojów,
– skład napoju zależy od ilości dodanych soków owocowych, należy kierować się smakiem, ale
uważać, aby nie było za dużo węglowodanów, nie słodzić,
– na wieczór lub na spotkanie towarzyskie można przygotować taki napój z dodatkiem
wytrawnego wina – czerwonego lub białego,
– zamiast zamrażać kostki lodu, można po prostu schłodzić gazowaną wodę w lodówce,
– zamiast gazowanej wody można użyć zwykłej przegotowanej, ale napój nie będzie wówczas
tak „orzeźwiający”.