Jak będziemy się odżywiać?
Dieta optymalna oparta jest głównie na produktach pochodzenia zwierzęcego, na pełnowartościowym białku i najbardziej wydajnym źródle energii, jakim są tłuszcze zwierzęce, nasycone, twarde.
Nawet jeśli ta dieta jest u człowieka zbyt jednostronna (rybacy, pasterze), także wpływa na niego korzystnie. Najdłużej żyją i są najbardziej zdrowi właśnie rybacy i pasterze. Narody, grupy religijne, odżywiające się głównie produktami pochodzenia zwierzęcego należą do najbardziej zdrowych i długowiecznych, pod warunkiem, że oni i ich przodkowie nie byli narażeni na długie okresy głodu.
Ludzie na diecie zbliżonej do optymalnej nie rozmnażają się nadmiernie. Stąd narody i grupy ludności odżywiające się dobrze są raczej nieliczne. Człowiek na diecie optymalnej nie zapada raczej na wiele chorób takich, jak próchnica zębów, miażdżyca, nadciśnienie, zawał serca , kamica wątrobowa, cukrzyca, otyłość, zmiany zwyrodnieniowe stawów, ma niewielkie możliwości zachorowania na nerwicę, choroby psychiczne czy nowotwory. Jest odporny na szkodliwe czynniki środowiskowe, rzadko choruje na choroby zakaźne.
Dieta optymalna zastosowana u chorych na różne choroby (pod kontrolą lekarza) prowadzi w szybkim czasie do ustępowania zmian chorobowych uważanych dotychczas niemożliwe do wyleczenia. Bez ilościowego ograniczenia pożywienia szybko ustępuje otyłość. Tłuszcze twarde są najlepszym i zupełnie nieszkodliwym „lekiem” na otyłość, pod warunkiem, że cukier we wszystkich postaciach będzie ograniczony do minimum. Tłuszcze twarde podawane w diecie hamują skutecznie syntezę tłuszczów własnych organizmu, uwalniają je z rezerw i przyspieszają ich spalanie. Podobnie ustępują w okresie kilku miesięcy zmiany chorobowe w naczyniach u chorych na miażdżycę naczyń kończyn dolnych, czy na chorobę Burgera. Podobnie korzystne wyniki obserwowałem u chorych na wiele innych chorób.
W warunkach polskich dieta powinna być oparta głównie na serze, uzupełnianym jajami, podrobami, mięsem, rybami i tłuszczem zwierzęcym lub utwardzonym (margaryna, ceres). Zamiast chleba można przyrządzać placuszki z białego sera i jaj, smażone na smalcu, czy margarynie, zamiast ziemniaków , kaszy, makaronu – kluski serowe z białego sera i jaj. Produkty te są bardzo łatwe w przyrządzaniu, doskonałe w smaku, bardzo wartościowe i niezbyt drogie, mogą być przechowywane przez 1-2 dni. Wilkowi nie zbrzydnie nigdy mięso, rybakowi ryby, pasterzowi mleko i ser. Eskimosowi tran, ryby i mięso. Podobnie dla człowieka odżywiającego się w sposób optymalny zwykły ser jest bardziej smaczny niż np. wędliny, może jeść go codziennie. Podobnie wartościowe są sery topione i żółte. Podroby są przeważnie bardziej wartościowe od mięsa, a dla ludzi odżywianych optymalnie, bardziej smaczne.
Dietę optymalną można zapewnić w Polsce w ciągu kilku lub najdalej kilkunastu lat od wejścia w życie odpowiedniego programu reorientacji polityki żywieniowej. A więc istnieje dziś szansa na to, by stała się ona powszechna w Polsce roku 2000. W tym celu należałoby rozwinąć hodowlę bydła, produkcję serów, hodowlę drobiu i produkcję jaj. Spopularyzować chów owiec, kóz, królików, zorganizować sztuczną hodowlę ryb, rozwinąć flotę rybacką i przemysł przetwórczy, wykorzystać do celów konsumpcyjnych mięso końskie. Zbudować wytwórnie tłuszczów utwardzanych, rozwinąć produkcję sztucznego białka i tłuszczu głównie dla celów pastewnych.
Młodzież zbyt szybko dojrzewa, jest słaba, chora, mało sprawna fizycznie i umysłowo. Bez radykalnej przemiany sposobu odżywiania nie można będzie osiągnąć poprawy stanu zdrowia.
Wraz ze wzrostem stopy życiowej, może być tylko coraz gorzej pod tym względem, gdyż coraz większa ilość ludzi odżywiać się będzie w sposób zbliżony do diety typu lotniczego. (Białko, tłuszcz, cukier).
Dieta optymalna pozwala na znaczną poprawę zdrowia już po kilku miesiącach. Po kilkunastu latach wiele obecnie najgroźniejszych chorób ulegnie znacznemu ograniczeniu. Ludzie będą bardzo sprawni fizycznie, mądrzy, do późnej starości sprawni i przydatni dla społeczeństwa.
lek. med. Jan Kwaśniewski