Medytacja.

Liczy si臋 tylko to, co na talerzu.
Chcia艂bym prosi膰 Pana Doktora o opini臋 na temat medytacji, samodoskonalenia si臋 pod wzgl臋dem duchowym. Czy optymalny powinien 膰wiczy膰 r贸偶ne metody oddechowe, czy warto po艣wi臋ca膰 si臋 medytacji takiej, kt贸ra wolna jest od sztucznych, a czasami niebezpiecznych metod, gest贸w, s艂贸w.
Czy wed艂ug Pana Doktora obecna muzyka o charakterze niekomercyjnym, alternatywna, np. techno, jest korzystna dla psychiki, zdrowia, czy raczej szkodzi?

W listopadzie tego roku min膮 2 lata od rozpocz臋cia przeze mnie diety. Przeczyta艂em niedawno w gazecie, 偶e cz艂owiek starzeje si臋 poma艂u po 20 roku 偶ycia, a tymczasem ja przechodz臋 drugie dzieci艅stwo, ale takie z rozs膮dkiem, z m膮dro艣ci膮. Czuj臋 si臋 cz艂owiekiem wolnym.
Dzi艣 traktuj臋 ten model 偶ywienia jako nawyk. To po prostu pod艣wiadome skierowanie si臋 na te produkty, kt贸re wskaza艂a natura.
Dzi臋ki, 偶e zaistnia艂e艣 Panie Doktorze.
J.I.
PS. Na maszynie nauczy艂em si臋 pisa膰 w ci膮gu kilku dni. Chyba nie musz臋 d艂ugo zastanawia膰 si臋 czyja to zas艂uga.

Odpowied藕:
Techniki, o kt贸rych pan pisze, rozwin臋艂y si臋 w narodach o niskiej warto艣ci biologicznej, g艂贸wnie w艣r贸d spo艂ecze艅stw, kt贸rych podstaw膮 po偶ywienia jest dieta jarska.
Mo偶na sta膰 na g艂owie lub siedzie膰 w bezruchu, zaginaj膮c t臋tnice ko艅czyn dolnych w typowej pozycji medytuj膮cych, aby w ten spos贸b poprawi膰 zaopatrzenie m贸zgu w krew, ale je艣li w tej krwi jest roz艂o偶ony ry偶, czy jarzyny, my艣lenie nie jest mo偶liwe, natomiast mo偶liwe s膮 r贸偶ne „medytacje”.
Ju偶 Ko艂艂膮taj radzi艂, 偶e: aby wraz z powstawaniem maszyn, podnie艣膰 upad艂y charakter narodu, to trzeba uczy膰 si臋 od Anglik贸w, Helwet贸w i Bataw贸w (Szwajcar贸w i Holendr贸w), 偶e trzeba omija膰 do艣wiadczenia i propozycje ziarnojad贸w i jarosz贸w, czyli umys艂owych i fizycznych, bezrozumnych niewolnik贸w. Lepiej, my艣le膰, ni偶 medytowa膰. Z my艣lenia mo偶e powsta膰 dobro, z medytacji powstaj膮 szkody dla medytuj膮cych i dla os贸b z ich otoczenia. Aby my艣le膰, trzeba stosowa膰 呕ywienie Optymalne, bo przy jego stosowaniu cz艂owiek, cho膰 nie ka偶dy,聽mo偶e m贸c my艣le膰.
„Uczeni nie maj膮 czasu na my艣lenie, a przecie偶 my艣lenie jest podstawowym atrybutem cz艂owieka” – pisa艂 ks. prof. W艂odzimierz Sedlak, cz艂owiek kt贸ry obok Staszica, my艣le膰 potrafi艂.
Wniosek: uczeni s膮 niewolnikami i maj膮 umys艂y niewolnicze. Nie czytaj膮, a gdy czytaj膮, to nie rozumiej膮. A gdy ju偶 co nieco zrozumiej膮, nie mog膮 wyci膮gn膮膰 praktycznych wniosk贸w. Czemu uczeni nie chc膮 mnie zrozumie膰? – pyta艂 Sedlak. Wyja艣ni艂em mu, 偶e po prostu nie mog膮. Tak te偶 my艣la艂em – powiedzia艂.

Rasy, czynniki genetyczne, do艣wiadczenia historyczne nie s膮 istotne. Liczy si臋 tylko to, co na talerzu. Tylko z tego jest rozum lub brak rozumu.

Nowoczesna cywilizacja zacz臋艂a si臋 w Anglii ponad 200 lat temu. Bo w贸wczas 偶yli w Anglii ludzie, kt贸rzy, przypadkowo zreszt膮, od偶ywiali w spos贸b korzystny dla cz艂owieka.
„Ma艂a i b艂otnista Anglia, kt贸ra w stosunku do Polski prowincj膮 nazwa膰 si臋 mo偶e, pr贸偶niak贸w nie cierpi膮c, tylko prac臋 ceni膮c, rocznie ponad tysi膮c milion贸w z艂otych podatku sk艂ada, a cztery razy wi臋cej zbo偶a eksportuje, ni偶 ca艂a Polska”. „Wszystko co doskona艂ego w 艣wiecie widz臋, jest Anglika dzie艂em” – pisa艂 Staszic. W tym samym czasie ca艂a Polska przeznaczy膰 mog艂a rocznie na obron臋 tylko 8 milion贸w z艂otych.
W XX wieku wykonano masowe do艣wiadczenia potwierdzaj膮ce znaczenie od偶ywiania dla jednostek i narod贸w.
Istnia艂a NRD i istnia艂a RFN. By艂 Wietnam Po艂udniowy i P贸艂nocny. By艂y Chiny i by艂 Tajwan. By艂a i jest Korea P贸艂nocna, by艂a i jest Po艂udniowa. Te same geny, te same narody, ten sam okres historyczny, a r贸偶nice by艂y i s膮 ogromne!
Chore doktryny niszcz膮ce rolnictwo i hodowl臋, zak艂adaj膮ce g艂odzenie ludzi po to, aby byli bezrozumnymi, s艂abymi i chorymi niewolnikami, musia艂y doprowadzi膰 te narody do degradacji biologicznej, a za t膮 zawsze idzie upadek gospodarczy. W latach trzydziestych, gdy magazyny by艂y pe艂ne zbo偶a, zmar艂o z g艂odu na Ukrainie i Powo艂偶u – wiele milion贸w ludzi. R贸wnie偶 w r贸偶nych religiach cele i metody by艂y takie samem, jak w komunizmie. Zakazy pracy, 170 dni post贸w w roku, liczne 艣wi臋ta, gdy pracowa膰 nie by艂o wolno, mia艂y na celu zubo偶enie obywateli i ich degradacj臋 biologiczn膮.
M艂odzi nie pami臋taj膮, ale jeszcze w latach siedemdziesi膮tych , by艂o nie do pomy艣lenia, by jaki艣 rolnik w niedziel臋 czy 艣wi臋to ratowa艂 swoje plony zagro偶one ulew膮, powodzi膮, czy innymi kl臋skami. B贸g da艂, B贸g wzi膮艂, niech si臋 dzieje wola Jego – m贸wiono.
Kap艂ani r贸偶nych religii osi膮gali swoje cele g艂贸wnie przez nakazy i zakazy 偶ywieniowe. Najkorzystniejsza dla organizmu ludzkiego dieta by艂a stosowana przez Lewit贸w, oni te偶 maj膮 najsprawniejsze umys艂y.
Dieta stosowana przeci臋tnie przez protestant贸w by艂a i jest o wiele bardziej korzystna od diet stosowanych u katolik贸w, wyznawc贸w islamu, ta by艂a lepsza od diety katolik贸w w okresie wczesnego 艣redniowiecza.
W wi臋kszo艣ci kraj贸w Czarnej Afryki panuj膮 n臋dza i choroby. I nie ma tam 偶adnych (od stuleci) wynalazk贸w, czy osi膮gni臋膰 w jakiejkolwiek dziedzinie. Murzyni w Ameryce startowali z bardzo niskiego poziomu. Wprawdzie dostali wolno艣膰, ale nie 艣rodki niezb臋dne do zdrowego, godnego, dostatniego 偶ycia.
W ostatnich kilkudziesi臋ciu latach wielu Murzyn贸w w Ameryce trafi艂o do klasy 艣redniej i wy偶szej, niekt贸rzy potrafi膮 skutecznie konkurowa膰 z bia艂ymi i osi膮ga膰 wy偶sz膮 pozycj臋, dzi臋ki lepszej pracy, a przyczyn膮 lepszej pracy jest wy偶sza warto艣膰 biologiczna cz艂owieka, a ta jest wypadkow膮 okre艣lonego modelu 偶ywienia. Ju偶 w 1972 roku podkre艣la艂em zalety „diety japo艅skiej”. Nie mo偶e ona r贸wna膰 si臋 z diet膮 optymaln膮, ale jest lepsza od wi臋kszo艣ci diet mieszanych.
Mo偶na dobrze funkcjonowa膰 jedz膮c ry偶, inne zbo偶a czy jarzyny, ale trzeba zjada膰 znacznie wi臋cej bia艂ka i musi to by膰 bia艂ko zwierz臋ce. T艂uszczu musi by膰 ma艂o. Jednolite „paliwo” nawet gorsze jest lepsze od paliw mieszanych. Japo艅czycy nauczyli si臋 pracowa膰 szybko, ale 藕le ju偶 przed wojn膮, gdy spo偶ycie ryb wynosi艂o ok. 20 – 30 kg rocznie na g艂ow臋.
Produkowali masowo towary o niskiej warto艣ci. P贸藕niej nauczyli si臋 podpatrywa膰 innych, lepszych. Nast臋pnie pojawiali si臋 ludzie zdolni do tw贸rczej pracy, zacz臋艂y pojawia膰 si臋 w艂asne wynalazki.
Japo艅czycy 艂owi膮 i kupuj膮 艂膮cznie ponad 11 milion贸w ton ryb rocznie. Na g艂ow臋 przypada ok. 80 kg ryb rocznie, na Okinawie ponad 300 kg.
„Kr贸liki Azji” stopniowo zamienia艂y si臋 w „Tygrysy Azji” i dzia艂o si臋 to w miar臋 zwi臋kszania spo偶ycia bia艂ka zwierz臋cego, g艂贸wnie ryb. Ka偶dy z nich przechodzi艂 przez okres masowej produkcji towar贸w o bardzo niskiej jako艣ci (podobnie jak dawniej by艂o z Japoni膮) a obecnie Korea Po艂udniowa, czy Tajwan potrafi膮 produkowa膰 towary konkurencyjne w stosunku do najlepszych, cz臋sto oparte o ich w艂asn膮 my艣l techniczn膮.
Gdy organizm otrzymuje du偶o bia艂ka, witamin i sk艂adnik贸w mineralnych w rybach, mo偶e 艂atwo spala膰 zjadane w臋glowodany i mo偶e do艣膰 dobrze funkcjonowa膰. Gdy dostaje wi臋cej t艂uszczu i to t艂uszczu nasyconego wodorem, nie musi ju偶 spala膰 wszystkich w臋glowodan贸w, gdy偶 woli spala膰 t艂uszcz, a cz臋艣膰 w臋glowodan贸w, niepotrzebn膮 ju偶 jako „paliwo”, przetwarza na tr贸jglicerydy, a te na cholesterol. I tu zaczyna si臋 nieszcz臋艣cie.
Dlatego np. najlepsze jest mas艂o, gorszy od mas艂a jest chleb, a najgorszy jest chleb z mas艂em. Tego nauka dotychczas nie wie, czyli nie wie niczego – co wa偶ne.

Ka偶da muzyka szkodzi, gdy jest zbyt g艂o艣na. Bardziej szkodzi jednostkom w stadzie sobie podobnych, o podobnych „elektromagnetycznych duszach”, kt贸re oddzia艂ywuj膮 na siebie na du偶ych masowych imprezach, wzmacniaj膮c si臋 wzajemnie, a to prowadzi do euforii podobnej do uzyskiwanej przy pomocy alkoholu czy narkotyk贸w.

Za szczytowe osi膮gni臋cia polskiej my艣li technicznej po wojnie uznano pralk臋 Frani臋, radio Szarotk臋 i samoch贸d Syrenk臋. By艂 jeszcze „Kret”, o kt贸rym nie s艂ycha膰. W polskiej medycynie 偶adnych istotnych osi膮gni臋膰 nie by艂o. W 偶yciu licz膮 si臋 tylko fakty.
Przysz艂o艣膰 naszego narodu zale偶y od ludzi m艂odych. Dobrze jest, 偶e i w艣r贸d m艂odych jest coraz wi臋cej takich, kt贸rzy potrafi膮 zrozumie膰 moj膮 wiedz臋 i z niej skorzysta膰.

Jan Kwa艣niewski.

Przewijanie do g贸ry