Składniki:
– 5 jajek
– 300 ml śmietanki 30%
– 6 dag mąki pszennej
– 2 dag cukru
– 8 dag masła do smażenia
Żółtka oddzielić od białek. Do żółtek dodać cukier i utrzeć na puszystą masę. Mikserem ubić śmietankę (uważając, aby się nie zmaśliła) i wyłożyć ją na masę żółtkową. Następnie ubić białka na sztywną pianę i również dodać do masy, na wierzch wsypać mąkę, po czym całość dokładnie wymieszać.
Na patelni rozgrzać część masła. Na gorący tłuszcz nakładać łyżką po trochu masy jajeczno-śmietankowej i smażyć, aż naleśniczki zrumienią się z jednej strony, po czym odwrócić i usmażyć z drugiej strony. Naleśniczki ułożyć na talerzu i smażyć kolejne porcje, dokładając po trochu masła, aż do zużycia wszystkich składników. Od razu podawać.
Uwagi:
– zamiast małych naleśniczków z podanego przepisu na ciasto można usmażyć kilka dużych ?
klasycznych naleśników, uważając przy odwracaniu na drugą stronę, ponieważ mogą się
rozpadać ? takie naleśniki można przekładać dowolną masą, np. twarożkową,
– można smażyć małe lub duże naleśniki tylko z jednej strony, nie odwracając, ale trzeba
wówczas przykryć patelnię pokrywką i ?poddusić? na małym ogniu, aby ciasto nie było
surowe,
– po usmażeniu naleśniczki można posypać cukrem pudrem, cukrem waniliowym lub
cynamonem,
– można również posmarować naleśniczek odrobiną niskosłodzonych powideł i złożyć go na pół,
– zamiast słodkiej śmietanki można dodać ukwaszonej tłustej śmietany (nie trzeba jej wówczas
ubijać), ale naleśniczki będą miały inny smak.
– można nie dodawać do ciasta cukru, wówczas naleśniczki możemy używać jako placki
optymalne, czyli podkład pod wędlinę, sery itp., w takim przypadku zamiast na maśle
naleśniczki można smażyć na smalcu.
100g gotowej potrawy zawiera:
B – 5,9 T – 29,4 W – 10,7 | kaloryczność 340 kcal |
B : T : W = 1 : 5,0 : 1,8 | gotowej potrawy – 0,6 kg |