„O pasterzach, lekach „odchudzających” i wpływie tłuszczów nienasyconych (olejów) na zdrowotność” – ostatni publikowany na www.dr-kwasniewski.pl fragment książki Jana Kwaśniewskiego – „Nie tylko o otyłości” (lipiec 1982), która wkrótce zostanie wydana przez Wydawnictwo WGP.
Więcej znajdą Państwo w wydaniu książkowym.
copyright by: Jan Kwaśniewski, Tomasz Kwaśniewski.
(…)
W różnych rejonach górskich żyją grupy ludzi spożywające znacznie więcej niż przeciętnie tłuszczów zwierzęcych, a mało węglowodanów. Przy małej zawartości węglowodanów w diecie szkody w organizmie powstające przy ich zamianie na tłuszcz, czy cholesterol nie są duże. Większość chorych na miażdżycę i otyłość dobrze znosi dietę bogatą w tłuszcze nasycone, a ubogą w węglowodany (77). U otyłych dieta bogatotłuszczowa powoduje najszybszy spadek wagi (16, 121). Nie może ona powodować otyłości, chorób serca i naczyń (40, 189). Wśród pasterskiego plemienia Masajów znaleziono bardzo wysoką sprawność fizyczną, bardzo niski poziom cholesterolu w granicach 100-120mg%, brak miażdżycy, chorób serca, otyłości i chorób stawów (163). U pracowników rolnych w okolicach górskich w Bułgarii stwierdzono znacznie mniejszą ilość chorych na nadciśnienie i miażdżycę (189). Pracownicy rolni w okolicach górskich, czyli po prostu pasterze.
(…)
Leki zmniejszające łaknienie, leki moczopędne, przetwory tarczycy, ograniczenia ilościowe pożywienia, czy głodówka działają szkodliwie w leczeniu otyłości (74, 130, 269). U otyłych leczonych dietą o zawartości 1200-1500Kcal z ograniczeniem tłuszczów i węglowodanów stwierdzono, że zmętnienie surowicy po posiłku tłuszczowym, wyższe niż u szczupłych, wzrasta jeszcze bardziej po leczeniu odchudzającym (250), a większe zmętnienie surowicy po posiłku tłuszczowym, to szybszy rozwój miażdżycy, częstsze zakrzepy i zatory. Stwierdzono nieskuteczność diety o zawartości 700-1400Kcal i 1,5g białka na kg wagi ciała w leczeniu otyłości (88), niekorzystny wpływ diety niskokalorycznej o zawartości tłuszczów poniżej 20% w wartości kalorycznej u chorych z miażdżycą (265). Stwierdzono, że dodatek oleju sojowego zawierającego dużo tłuszczów nienasyconych nie zapobiega zawałowi serca (132). Stwierdzono szybsze wymieranie chorych po zawale, u których ograniczono tłuszcze zwierzęce, a zastąpiono je oliwą, a jeszcze szybsze wymieranie wśród chorych, którym tłuszcze zwierzęce zastąpiono w diecie olejem kukurydzianym (208). Stwierdzono blisko 2 razy większą częstość raka u mężczyzn żywiących się przez 8 lat dietą obfitującą w tłuszcze roślinne, nienasycone (188). Stwierdzono zwiększoną częstość raka u zwierząt otrzymujących tłuszcze nienasycone, zamiast nasyconych (188).
(…)
Piśmiennictwo:
77 – Gennes I.L. i wsp.: Tolerancja na dietę bogatotłuszczową w przypadkach hiperlipemii lub
hiperglicerydemii. PTL 1970, 24, 901 (Str. Ann. de Med. de Paris 1969, 120, 12, 787)
16 – Best C.H. i Taylor N.B.: Fizjologiczne podstawy postępowania lekarskiego. PZWL,
Warszawa, 1971
121 – Kekwick A., Pawan G.L.S.: Metabolic study in human obesity with isocaloric diets hihg in
fat, protein or carbohydrate. Metabilism 1957, 6, 447
40 – Cayer D. et Ruffin I.M.: Experiences with a polyunsaturated fat nutritional preparation
in the dietary menagement of patients with peptic ulcer. Am. J. Clin Natur. 164, 17, 279
189 – Peret R. i Wydrzyński L.: Badania nad patogenezą i leczeniem starości w Instytucie
Geriatrii im. Prof. C.I. Parhona w Bukareszcie PTL 1961, 40, 1551
163 – Mann G.V. i wsp.: Sprawność fizyczna i niewystępowanie chorób serca u Masajów. PTL
1966, 51, 1986 ( str. Lancet 1965, 7425, 1305)
74 – Furman K. i wsp.: Wpływ Fenmetrazyny – Polfa na wagę ciała i gospodarkę lipidową ludzi
otyłych. Pol. Arch. Med. Wewn. 1963, 9,1100
130 – Kodejszko E., Blaim A., Tatoń J.: Otyłość i jej leczenie. PZWL, Warszawa 1965
269 – Wauters I. P. i wsp.: Wpływ różnych kuracji odtłuszczających na skład ciała w otyłości
prostej. PTL 1971, 6, 231 (Str. Schw. Med. Wschr. 1970, 100,29, 1272)
250 – Świątkowska K. i Gizińska H.: Zachowane się krzywych NEFA i zmętnienie osocza po
posiłku tłuszczowym u osób otyłych przed i po leczeniu odchudzającym. PTL 1966, 10,
340
88 – Graczykowska-Kaczorowska A. i wsp.: Wyniki dietetycznego leczenia otyłości. PTL 1970,
39, 1451
265 – Van Handel i wsp.: Dieta ze zmniejszoną zawartością nasyconych tłuszczów i mąki
oczyszczonej w leczeni maiżdżycy. PTL 1957, 45, 1753 (Str. Lancet 1957, 5, 245
132 – Komitet Badawczy Rady Badań Lekarskich; Kontrolowana próba użycia oleju sojowego w
związku z zawałem serca. PTL 1969, 31, 1213 (Str. Lancet 1968, 7570, 693)
208 – Rose G. i wsp.: Olej kukurydziany w niedokrwieniu mięśnia serca. PTL 1966, 9, 331 (Str.
Brit. Med. Jour., 1965, 5449, 1531)
188 – Pearce S. i Dayton S.: Częstotliwość raka u mężczyzn żywiących się dietą obfitującą w
tłuszcze nienasycone. PTL 1971, 43, 1686 (Str. Lancet 1971, 7697, 464)