Nieznana BIOCHEMIA

„O szkodliwości mleka krowiego” – fragment książki Jana Kwaśniewskiego – „Nie tylko o otyłości” (lipiec 1982), która wkrótce zostanie wydana przez Wydawnictwo WGP.
copyright by: Jan Kwaśniewski, Tomasz Kwaśniewski.

(…)
Mleko (nieprzetworzone) dla człowieka nie nadaje się do spożycia. Krowa daje mleko przecież dla swojego dziecka, o składzie dostosowanym do potrzeb dziecka zwierzęcia trawożernego. Aby mleko krowie częściowo zbliżyć pod względem składu do mleka kobiecego, należy zwiększyć zawartość tłuszczu w mleku krowim około 3 razy. Współczesne zalecenia, jak wszystkie zresztą zalecenia, obecnie idą w przeciwnym kierunku. Zawartość tłuszczu pozostaje bez zmian lub jest obniżana w standaryzowanym mleku w proszku, czy w mleku dostępnym w handlu, a zalecane dla niemowląt potrawy, przygotowane na bazie mleka w proszku lub mleka dostępnego w handlu przewidują dodatek cukru, mąki lub kaszki. Uzupełniana sokami z marchwi, sokami owocowymi, czy zupkami jarzynowymi dieta niemowlęcia zawiera dużo węglowodanów i wysoce niekorzystne proporcje między głównymi składnikami odżywczymi. 
   Organizm niemowlęcia jest przystosowany do wchłaniania i przetwarzania głównie tłuszczu, jako źródła energii (154). U dzieci pijących dużo mleka rozwija się często miażdżyca (127), bowiem proporcje występujące w pełnym mleku między białkiem, tłuszczem a węglowodanami są szczególnie miażdżycorodne, gdyż zmuszają organizm człowieka do zamiany cukru z mleka na tłuszcze i cholesterol. U cieląt poziom cholesterolu w różnych tkankach jest najwyższy w okresie karmienia mlekiem, a szybko spada po przejściu na żywienie typowe dla zwierząt trawożernych (35).
   Nic dziwnego, że przy stosowanych obecnie naukowych metodach żywienia niemowląt, w myśl wskazań współczesnej nauki, zamiast małych, szczupłych, zdrowych, sprawnych, bez śladu próchnicy zębów, bez chorób alergicznych, bez wad postawy, bez wielu innych niepotrzebnych chorób, mamy zorganizowaną hodowlę brojlerów ludzkich – dużych, tłustych, szybko rosnących i wcześnie dojrzewających, zawsze chorych, zawsze słabych fizycznie, zawsze tępych umysłowo.
(…)


Pij mleko, będziesz zdrowy? – artykuł w jęz. ang.


Piśmiennictwo:
154 – Litwin E. i wsp.: Badania mechanizmów wchłaniania, transportu i zużytkowania lipidów w 
         przebiegu rozwoju. PTL 1970, 23, 837
127 – Kinsell L.W. i wsp.: Dietary considerations with regard to type of fat. Am.J.Clin.Nutr.,
         1964, 15, 198
  35 – Bürger M.: Biomorfoza i jej znaczenie w procesie starzenia się i stanach chorobowych.
         PZWL Warszawa 1965.

Przewijanie do góry