Nieznana BIOCHEMIA

„O wpływie żywienia na długość życia” – fragment książki Jana Kwaśniewskiego – „Nie tylko o otyłości” (lipiec 1982), która wkrótce zostanie wydana przez Wydawnictwo WGP.
copyright by: Jan Kwaśniewski, Tomasz Kwaśniewski.

(…)
   Bardzo pouczający jest opis wizyty posłów króla Persów Kambinesa (529-522 p.n.e.) do króla Etiopów Długowiecznych:
”… i zapytał jeszcze czym król się żywi i jak długo najwyżej Pers żyje. Ci odpowiedzieli, że żywi się chlebem pszennym… oraz, że 80 lat jest najdłuższą miarą, ustawioną dla życia ludzkiego. Na to rzekł Etiop, że zupełnie go nie dziwi, iż tylko tak mało żyją, skoro żywią się nawozem… Gdy ze swej strony Ichtyofagowie zapytali króla o długość życia Etipopów i ich pożywienie, odpowiedział, że większość ich dochodzi do stu dwudziestu lat, niektórzy nawet i tę liczbę przekraczają; a żywią się gotowanym mięsem i piją mleko” (95).
(…)


Piśmiennictwo:


95 Herodot: Dzieje. Czytelnik – Warszawa 1959.


 

Przewijanie do góry