Nowa ankieta

Szanowni Państwo,
   Wczoraj miałem okazję rozmawiać z kierownikiem jednego z  laboratoriów badających żywność genetycznie zmodyfikowaną. Ponieważ temat ten jest wyjątkowo modny, postanowiłem zasięgnąć informacji z wiarygodnego źródła.
Oto czego istotnego się dowiedziałem:

   Obecnie w Polsce dostępne są następujące produkty genetycznie zmodyfikowane, które można kupić nieprzetworzone (głównie w „marketach”) lub stanowią dodatek do przetworzonej żywności:
soja, kukurydza, pomidory, ziemniaki i rzepak
Wszystkie te rośliny pochodzą z importu – głównie z US.
   Istnieje wymóg wyraźnego ostrzeżenia konsumenta na etykiecie, że produkt jest lub zawiera dodatek żywności genetycznie zmodyfikowanej. 


   Zapytałem o badania naukowe nad genetycznie zmodyfikowaną żywnością i tu otrzymałem bardzo ciekawą odpowiedź, która mnie zupełnie nie zdziwiła:
„Zależy, kto płaci za te badania: jeśli producenci, to żywność ta jest „dobrodziejstwem” dla ludzkości, jeśli ekolodzy – jest wręcz przeciwnie.”


   Co prawda osoby stosujące zalecenia Żywienia Optymalnego Jana Kwaśniewskiego mają jeszcze stosunkowo małe prawdopodobieństwo spożywania tych produktów, w stosunku do osób stosujących „zdrowe, naukowe metody odżywiania”, jednakże z latami problem zmodyfikowanej żywności będzie narastał. Rozsądek nakazuje więc unikanie tych produktów do czasu, gdy to masowe, ryzykowne doświadczenie zostanie zwerfikowane w praktyce. Może to potrwać jednak kilka pokoleń.


Informacje te skłoniły mnie do zaproponowania Państwu nowej ankiety dotyczącej żywności genetycznie zmodyfikowanej.


                                               Tomasz Kwaśniewski.

Przewijanie do góry