Dlaczego dieta idealna?
Kilka lat temu redaktor Marek Chyliński, współautor wydawniczego bestsellera pt. „Dieta optymalna” (1996), zaproponował mi, abyśmy wspólnie napisali nową książkę, podsumowującą fakty i mity na temat żywienia optymalnego w Polsce i na świecie.
Dotychczas ukazało się 12 książek o żywieniu optymalnym, ponad 600 artykułów i odpowiedzi na listy. Książki przetłumaczono na języki obce – angielski, niemiecki, czeski, rosyjski (w przygotowaniu jest tłumaczenie na francuski). Stosujących żywienie optymalne szybko przybywa, można ich spotkać w blisko 100 krajach. Lekarzy stosujących w praktyce żywienie optymalne i prądy selektywne już jest kilkuset, w samych Niemczech ponad 20.
Od pewnego czasu do powszechnej świadomości zdaje się docierać, że żywienie optymalne nie ma alternatywy. Zebrane w tej książce dowody na słuszność i skuteczność opracowanego przeze mnie optymalnego modelu żywienia to kolejny krok przybliżający nas do chwili, w której zostanie on uznany jako przełom w nauce. (…)
W książce tej po raz pierwszy wykazaliśmy precyzyjnie, czym różni się żywienie optymalne od innych modeli żywienia. Odkryliśmy też powody, dla których przedstawiciele oficjalnej medycyny reagują tak wielką agresją i nienawiścią w stosunku do tej metody i jej autora. Dlaczego profesorowie i tak zwane autorytety już od pierwszych publicznych informacji o diecie optymalnej (czyli od 1970 roku) twierdzą, że żywienie optymalne jest wybitnie szkodliwe dla zdrowia i dlaczego zwalczają je tak zaciekle, łatwiej będzie zrozumieć gdy przeczytacie kończący tę książkę rozdział pt. „Śmiertelna terapia”.
Jan Kwaśniewski (fragment przedmowy)