Składniki:
Ciasto:
– 1,0 kg łuskanych orzechów włoskich
– 0,4 kg masła
– 0,1 kg cukru pudru
– 0,07 kg cukru waniliowego
– 0,08 kg żółtka
Masa:
– 0,6 l śmietany 30%
– 0,08 kg cukru
– 0,5 kg łuskanych orzechów włoskich
– 0,07 kg cukru waniliowego
– 0,1 kg masła
Wykończenie:
polewa czekoladowa
Wykonanie:
Ciasto: – miękkie masło połączyć z żółtkami, cukrem pudrem i wanilią
– orzechy zemleć i dodać do masy
– zagnieść ,uformować kulę ,zawinąć w folię
– włożyć na godzinę do lodówki
Masa : – cukier wsypać do garnka, skropić wodą, zrumienić
– dolać śmietanę i gotować 10 minut
– zdjąć z ognia, dodać posiekane orzechy, masło i cukier waniliowy
– wymieszać i ostudzić
Podkład :- ciasto rozwałkować na cienki placek, nakłuć widelcem, ułożyć na
natłuszczonej blasze
– piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni C
Wykończenie :na ostudzony podkład wyłożyć masę, wyrównać, polać
równomiernie rozpuszczoną czekoladą, wykończyć wg uznania:
wiórkami kokosowymi, orzechami arachidowymi, płatkami migdałowymi,…..
Przechowywać w warunkach chłodniczych.
100g zawiera:
B – 8,8 T – 59,5 W – 19,9 | gotowej potrawy – 3,20 kg |
B : T : W = 1 : 6,7 : 2,3 |
Wszelkie pytania dotyczące wykonania mazurka można kierować do: