Optymalny mazurek wielkanocny.

Składniki:


Ciasto:
 1,0  kg łuskanych orzechów włoskich
  0,4  kg masła
  0,1  kg cukru pudru
  0,07 kg cukru waniliowego
  0,08 kg żółtka

Masa:
 0,6  l śmietany 30%
 0,08 kg cukru
0,5 kg łuskanych orzechów włoskich
 0,07 kg cukru waniliowego
 0,1 kg masła


Wykończenie:
polewa czekoladowa  -0,5 kg, wiórki kokosowe lub orzechy arachidowe, lub inne.


 Wykonanie:


Ciasto:   –    miękkie masło połączyć z żółtkami, cukrem pudrem i wanilią
              –       orzechy zemleć i dodać do masy
              –       zagnieść ,uformować kulę ,zawinąć w folię
              –       włożyć na godzinę do lodówki


Masa :   –     cukier wsypać do garnka, skropić wodą, zrumienić
              –       dolać śmietanę i gotować 10 minut
              –       zdjąć z ognia, dodać posiekane orzechy, masło i cukier waniliowy
              –       wymieszać i ostudzić


Podkład :-   ciasto rozwałkować na cienki placek, nakłuć widelcem, ułożyć na 


                    natłuszczonej blasze
               –     piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni C


Wykończenie :na ostudzony podkład wyłożyć masę, wyrównać, polać


                       równomiernie rozpuszczoną czekoladą, wykończyć wg uznania:


                       wiórkami kokosowymi, orzechami arachidowymi, płatkami migdałowymi,…..


 


Przechowywać w warunkach chłodniczych.


 


100g zawiera:









 B – 8,8 T – 59,5 W – 19,9

        gotowej potrawy – 3,20 kg 
 – 2 blachy do pieczenia małe (domowe) 

 B : T : W = 1 : 6,7 : 2,3 

Wszelkie pytania dotyczące wykonania mazurka można kierować do:

Przewijanie do góry