Pączki wyśmienite

Składniki:
–  1 kg maki mąki pszennej typ 500
–  0,5kg żółtek
–  0,5 l śmietany 30%
–  0,2 kg masła
–  0,08 kg drożdży
–  0,06 kg cukru
–  0,5 kg powideł śliwkowych lub innego nadzienia wg  uznania
–  0,2 kg cukru pudru do posypania
–  2 kg smalcu do smażenia.

Wykonanie:

Śmietanę lekko podgrzać, dodać żółtka, stopione masło, cukier, rozkruszone drożdże oraz mąkę. Wszystko dobrze wyrobić do gęstości ciasta podobnego, jak na kluski kładzione. Gdy w cieście pojawią się pęcherzyki postawić je do wyrośnięcia na około 1 godzinę w ciepłym miejscu. Po wyrośnięciu ciasta formować pączki, poczym zostawić do wyrośnięcia. Bardzo ważny jest stopień wyrośnięcia pączków: za słabo – paczki małe, twarde; za mocno – pączki płaskie, zapadnięte. W głębokim naczyniu rozgrzać smalec do temp. około 160 stopni C i wypiekać pączki 5 minut z jednej strony i pięć minut z drugiej. Uwaga – zbyt gorący tłuszcz może być przyczyną niedopieczenia pączków, gdyż zbyt szybkie ciemnienie skórki zmusza do skrócenia czasu wypieku. Po lekkim odparowaniu pączki posypać cukrem pudrem.


100 g zawiera:






 B – 6,3 T – 35,8 W – 29,8 
 B : T : W = 1 : 5,7 : 4,7

PROCES  PRODUKCJI  PĄCZKÓW:



  1. przygotowanie ciasta

  2. formowanie pączków

  3. wypiekanie

  4. pakowanie

  5. przygotowanie do wysyłki

Przewijanie do góry