Papryka faszerowana na zimno.

Składniki:
– 3 duże różnokolorowe papryki – np. czerwona, zielona i żółta (70 dag)
– 20 dag tłustej metki wieprzowej (lub mielonego wędzonego boczku)
– 30 dag tłustego sera twarogowego
– 100 ml śmietanki 36%
– 1 cebula (10 dag)
– 1-2 pęczki szczypiorku
– ½ cytryny
– 2 łyżeczki żelatyny
– sól, pieprz do smaku

Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody i odstawić do napęcznienia. Papryki umyć, wyciąć z wierzchu otwory, ostrożnie usunąć gniazda nasienne, najlepiej łyżeczką o ostrych brzegach, po czym osuszyć. Cebulę obrać i drobno posiekać wraz ze szczypiorkiem. Metkę wycisnąć z osłonki do miski, dodać posiekaną cebulę ze szczypiorkiem i dokładnie wymieszać. Twaróg rozgnieść widelcem w naczyniu, wlać śmietankę i rozetrzeć. Przyprawić solą (niekoniecznie) i pieprzem. Wycisnąć sok z połówki cytryny i dodać do masy serowej wraz z przygotowaną metką, po czym całość dokładnie wyrobić.
Namoczoną żelatynę ustawić na malutkim ogniu (lub w gorącej kąpieli wodnej) i rozgrzać, aż się rozpuści, po czym dolać do masy serowo-metkowej i dokładnie wymieszać. Tak przygotowanym nadzieniem napełniać każdą paprykę, dokładnie ugniatając. Papryki schłodzić w lodówce przez 2 godziny. Następnie pokroić każdą paprykę na ćwiartki i ułożyć na talerzu przybranym zieleniną.

Uwagi:
– potrawę można podawać jako przekąskę, jest pożywna i ładnie się prezentuje,
– zamiast zwykłej metki można użyć metki łososiowej, wołowej, drobno lub grubo mielonej,
– zamiast gotowej metki można samemu przygotować masę mięsną, np. mieląc w maszynce
wędzony boczek, sam lub z dodatkiem dowolnej wędliny (szynki, baleronu, kiełbasy itp.),
– część twarogu można zastąpić wędzonym serem żółtym zmielonym w maszynce lub startym
na tarce, ale trzeba pamiętać, że jest on bardzo słony,
– paprykę można napełnić samym przyprawionym twarogiem ze śmietaną (bez metki),
– słodką śmietankę można zastąpić ukwaszoną śmietaną,
– twaróg można rozetrzeć ze sporą ilością masła, nie potrzeba wówczas używać żelatyny,
– można użyć do przepisu dowolnych przypraw, np. roztartego ziela jałowca, gałki
muszkatołowej, mielonego imbiru itp.,
– można również użyć do przepisu 1-2 roztarte ząbki czosnku,
– zamiast cytryną nadzienie można przyprawić dobrej jakości octem winnym.

100g gotowej potrawy zawiera:

 B – 6,2 T – 12,2 W – 2,7     kaloryczność 155 kcal
 B : T : W = 1 : 2,0 : 0,4  gotowej potrawy – 1,3 kg
Przewijanie do góry