Obiad z rusztu.
Składniki:
1kg karkówki,
1 kg żeberek,
kilka ziemniaków,
kilka jabłek,
przyprawa warzywna.
W przededniu poporcjować mięso, przesypać przyprawą warzywną i wstawić do lodówki.
Rozpalić ruszt, wydrylować jabłka, wypełnić dżemem porzeczkowym, zawinąć w grubą folię żaroodporną. Obrać i wypłukać ziemniaki, nasmarować folię suto masłem, ułożyć na niej ziemniaki, a na wierzch położyć nieco masła, szczelnie zawinąć folię. Te czynności zapobiegną przywarciu ziemniaków do folii. Tak przygotowane ziemniaki i jabłka położyć na ruszcie nie czekając aż węgiel „zbieleje”. Po około 1/2h ziemniaki przerzucić na drugą stronę, poczekać aż jabłka zmiękną i będą upieczone. Zdjąć je z rusztu i ułożyć mięso na palenisku uważając, aby nie przywarło. Piec zgodnie z upodobaniem.
Jeść z umiarem!
Uzupełnienie – http://forum.dr-kwasniewski.pl/index.php?topic=3924.msg67894#msg67894