Pierniki na miodzie.

Składniki:
– 15 dag mąki pszennej
– ½ op. przyprawy do piernika (2 dag)
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 łyżka cynamonu
– 5 dag brązowego cukru (karmelowego)
– 15 dag masła
– 1 jajko
– 1 łyżka płynnego miodu (2 dag)

Przesianą mąkę wsypać do miseczki, dodać przyprawę do piernika, proszek do pieczenia, cynamon oraz brązowy cukier i dokładnie wymieszać. Połączone składniki wysypać na stolnicę, dodać pokrojone na kawałki schłodzone masło i całość posiekać nożem. Do naczynia wbić całe jajko, dodać miód i ubić razem mikserem lub mocno roztrzepać widelcem. W mieszaninie mąki z masłem zrobić dołek i wlać masę jajeczną, po czym ponownie całość posiekać nożem. Następnie wyrabiać ręką, w razie potrzeby podsypując odrobiną mąki, aż powstanie gładkie brązowe ciasto. Z ciasta uformować kulę, owinąć ją w folię, ściereczkę lub pergamin i schłodzić przez ½ godziny w lodówce. Potem posypać stolnicę cieniutką warstwą mąki i rozwałkować schłodzone ciasto na grubość ok. ½ cm. Specjalnym urządzeniem do ciastek lub zwykłym nożem wycinać dowolne kształty, np. kwadraty, trójkąty – większe lub mniejsze. Można również wycinać kółka szklanką lub kieliszkiem, lub też odciskać kształty za pomocą specjalnych foremek.
Tak przygotowane ciastka układać na blasze, po czym wstawić do gorącego piekarnika nagrzanego do 180˚C i piec 15-20 min. Po upieczeniu od razu wyjąć z piekarnika, przestudzić i ułożyć na talerzu do zupełnego schłodzenia.

Uwagi:
– zjedzenie 2-3 pierniczków może być uzupełnieniem codziennej niezbędnej porcji
węglowodanów dla dorosłych i smacznym łakociem dla dzieci,
– zaraz po upieczeniu pierniki są dość twarde, kruszeją po 2-3 dniach,
– pierniki można przechowywać w zamkniętych naczyniach przez kilka tygodni,
– przed upieczeniem pierniki można dowolnie przybrać, np. połówkami orzechów włoskich,
łuskanymi migdałami, ziarnem sezamu, wiórkami kokosowymi, siekanymi orzechami laskowymi,
itp.,
– upieczone pierniki można polać polewą czekoladową (przygotowaną z masła, kakao oraz
odrobiny cukru), posypać cukrem pudrem lub polukrować.

100g gotowej potrawy zawiera:

 B – 5,3 T – 32,0 W – 43,8     kaloryczność 493 kcal
 B : T : W = 1 : 6,0 : 8,3  gotowej potrawy – 0,4 kg

Uwaga – produkt dostępny w ofercie PPH – Janiccy.

Przewijanie do góry