Składniki:
– 50 dag różnych wędlin, np.:
10 dag boczku,
10 dag szynki,
10 dag schabu,
10 dag polędwicy,
10 dag podsuszanej kiełbasy,
– 10 dag żółtego sera,
– 3 jajka,
– 15 dag masła,
– 10 dag ogórków konserwowych,
– 10 dag papryki konserwowej,
– 10 dag ketchupu
Wszystkie wędliny pokroić na cienkie plasterki (lub kupić już pokrojone). W miseczce roztrzepać jajka. Przygotować naczynie żaroodporne, wysmarować je dość grubo masłem
(3-4 dag) – resztę masła pozostawić na później chłodnym miejscu. Na dno naczynia wlać
ok. 2/3 masy z roztrzepanych jajek (resztę odstawić). Ogórki konserwowe oraz paprykę pokroić na cienkie plasterki. Na masie jajecznej ułożyć 2 warstwy różnych wędlin, na nich ułożyć równomiernie połowę pokrojonych ogórków. Następnie ułożyć trzecią warstwę wędlin, a na niej – połowę przygotowanej papryki. Na paprykę ułożyć kolejną warstwę wędlin, przykryć ją drugą częścią ogórków, na nich ułożyć ostatni rodzaj wędliny i przykryć ją resztą papryki. Pozostawione masło pokroić na kawałki i połowę ułożyć na warstwie papryki. Na potrawę nałożyć ketchup i całość zalać pozostawioną częścią roztrzepanych jajek. Na tarce jarzynowej (z grubymi oczkami) zetrzeć schłodzony żółty ser i przykryć nim równomiernie zapiekankę. Na całości ułożyć pozostałe kawałki masła.
Tak przygotowaną potrawę wstawić do piekarnika wcześniej nagrzanego do temp. 220˚C. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 190˚C i piec jeszcze ok. 20 minut. Po upieczeniu (ser powinien się lekko zrumienić) wyjąć zapiekankę z piekarnika i poczekać, aż masło się „wchłonie”. Całość posypać posiekanym koperkiem lub natką pietruszki. Potrawę pokroić na porcje i od razu podawać.
Uwagi:
– zapiekanka stanowi bardzo pożywne samodzielne danie – na śniadanie, obiad lub na przyjęcie
dla gości,
– zamiast wymienionych wyżej wędlin można użyć innych, dowolnie skomponowanych o różnym
stopniu „tłustości”, wg uznania, najlepiej jednak z ZMKrotoszyn,
– część masła można zastąpić dobrym smalcem,
– zamiast przetworów konserwowych można dodać kiszonych lub świeżych warzyw, doskonale
do zapiekanki pasuje krojony w plasterki pomidor oraz bardzo drobno posiekana cebulka,
– do roztrzepanych jajek można dodać odrobinę mąki pszennej, masa będzie wówczas bardziej
zwarta, ale zwiększy się ilość węglowodanów w potrawie,
– zapiekankę można z tych samych składników zasmażyć na dużej i głębokiej patelni, pod
przykryciem, będzie wówczas mniej przypieczona i bardziej wilgotna (Książka Kucharska
przep. 247),
– do posypania potrawy można użyć dowolnej zieleniny wg uznania: bazylii, tymianku,
rozmarynu, lubczyku, itp.,
– zapiekanka jest znakomita na gorąco, ale można spożywać ją również na zimno.
100g potrawy zawiera:
B – 11,4 T – 24,0 W – 1,5 | kaloryczność 274 kcal |
B : T : W = 1 : 2,1 : 0,1 | gotowej potrawy – 1,2 kg |