Składniki:
– 3 ptysie z piekarni PPH Janiccy (ok. 2,5 dag)
– 150 ml śmietanki 30 %
– 1 łyżeczka cukru pudru (5 g)
– 1 dag gorzkiej czekolady (najlepiej o wysokiej zawartości kakao – 70 % lub więcej)
Ptysie przekroić w poprzek na połówki. Do schłodzonej śmietanki dodać cukier puder i ubijać mikserem uważając, aby śmietanka się nie zmaśliła. Bitą śmietanę przełożyć do specjalnego woreczka (tzw. szprycy) i udekorować nią połówki ptysiów. Czekoladę zetrzeć na tarce lub posiekać drobno nożem i posypać nią bitą śmietanę. Od razu podawać.
Uwagi:
– zamiast śmietanki 30 % można użyć śmietankę 36 %, pamiętając o zmianie proporcji B:T:W
na korzyść tłuszczu,
– do śmietanki można dodać odrobinę cukru lub aromatu waniliowego,
– można też dodać do ubijanej śmietanki nieco dobrego rumu, ajer-koniaku, likieru
itp. uważając przy tym, aby masa się nie zwarzyła,
– zamiast czekolady można posypać ptysie kakao, kawą mieloną lub instant, cynamonem oraz
przybrać listkami melisy lub mięty, można też posypać ptysie tartą skórką cytrynową lub
pomarańczową,
– jeżeli nie dysponujemy specjalną szprycą, można wyciskać bitą śmietanę ze zwykłego
woreczka foliowego z odciętym narożnikiem lub też po prostu śmietanę nałożyć do ptysiów
łyżką.
100g zawiera:
B – 3,2 T – 30,0 W – 9,4 | kaloryczność – 327 kcal |
B : T : W = 1 : 9,4 : 2,9 | gotowej potrawy – 0,18kg |