Składniki:
– 6 średnich plastrów wędzonej, parzonej szynki (ok. 30 dag)
– 15 dag masła
– 1-2 ogórki konserwowe (ok. 10 dag)
– natka pietruszki (1 niecały pęczek)
– szczypiorek lub szczypior
– ewentualnie sól i pieprz do smaku
Natkę pietruszki opłukać, osuszyć, po czym posiekać bardzo drobniutko. Miękkie masło (o temperaturze pokojowej) rozetrzeć pałką w misce na puszystą masę, po czym dodać posiekaną pietruszkę (ewentualnie sól oraz pieprz) i jeszcze ucierać przez chwilę do połączenia składników. Ogórki konserwowe pokroić wzdłuż na ćwiartki, przygotować kilka łodyżek szczypioru (szczypiorku). Na połówce każdego plastra szynki rozsmarować po trochu masła pietruszkowego, ułożyć po ćwiartce ogórka konserwowego, zwinąć w rulonik, po czym przewiązać łodyżką szczypioru. Jeśli łodyżka jest za długa, przyciąć ją nożem. Powstałe w ten sposób ruloniki układać na półmisku i podawać na stół.
Uwagi:
– jest to elegancka, pożywna zimna przekąska na każdą porę roku,
– zamiast w ruloniki posmarowaną szynkę można składać na czworo,
– zamiast ogórków konserwowych można użyć kiszonych lub innych warzyw surowych lub ze
słoika (pomidory, patisony, dynia w occie itp.),
– natkę pietruszki można zastąpić drobno posiekanym szczypiorem, koperkiem, cebulą lub
zmiażdżonym czosnkiem,
– do masy maślanej można dodać dowolne przyprawy: paprykę, mielone ziele jałowca, sól
czosnkową, bazylię, tymianek, zioła prowansalskie, pieprz ziołowy itp.,
– utarte masło można nieco „rozrzedzić” odrobiną gęstej kwaśnej śmietany lub serkiem
homogenizowanym.
100g gotowej potrawy zawiera:
B – 11,7 T – 37,1 W – 0,4 | kaloryczność 383 kcal |
B : T : W = 1 : 3,2 : 0,0 | gotowej potrawy – 0,6 kg |