- – na 1 plaster szynki (np. 2 dag) – tyleż samo masła
Przepis bardzo prosty – dla osób, które chwilowo nie są zaopatrzone w pieczywo optymalne.
Plastry szynki (najlepiej z tłuszczem) smarujemy miękkim masłem i składamy – na pół, na czworo lub rolujemy. Do tego można spożyć kawałek dowolnego warzywa – pomidora, ogórka kiszonego, czy konserwowego itp. Jest to bardzo szybka, smakowita i odżywcza przekąska, szczególnie jeśli dysponujemy dobrym gatunkiem szynki np. ZM Krotoszyn
– przekąskę można przyrządzić w formie poczęstunkowej i wówczas dodatki, czyli kawałki papryki, ogórka itp. włożyć do środka szynki posmarowanej masłem, ładnie zrolować i dekoracyjnie ułożyć na półmisku,
– jest to znakomita przekąska, kiedy jesteśmy poza domem, na wyjeździe i nie jesteśmy w stanie zaopatrzyć się w pieczywo optymalne,
– szynkę z masłem bardzo lubią jeść szczególnie dzieci,
– zamiast szynki można użyć baleronu, schabu, polędwicy itp.
100g zawiera:
B – 11,8 T – 57,8 W – 0,0 | kaloryczność – 568,5 kcal |
B : T : W = 1 : 4,9 : 0,0 | gotowej potrawy wg uznania |