Wademekum miażdżycy.

Miażdżyca. (cz.VII). Rola cholesterolu w miażdżycy. (cz.II)
   Żółtko jaja, mimo że zawiera dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych, dużo jodu i dużo choliny, czyli związków uważanych za działające przeciwmiażdżycowo, podnosi poziom cholesterolu znacznie bardziej niż jakiekolwiek inne tłuszcze i powoduje wzrost krzepliwości krwi 4,5 razy większy niż inne tłuszcze. Nienasycone kwasy tłuszczowe wydłużają czas krzepnięcia krwi. Powodują mniej częste występowanie zakrzepów i zatorów.c.d. – w pliku dźwiękowym.

Pliki dołączone do artykułu

lp. Opis/Plik Rozmiar Pobierz
1 Jan Kwaśniewski – „Wademekum miażdżycy” – Rola cholesterolu w miażdżycy cz.II (.wma) 730 KB pobierz
2 Jan Kwaśniewski – „Wademekum miażdżycy” – Rola cholesterolu w miażdżycy cz.II (.doc) 34 KB pobierz
Przewijanie do góry