Wademekum miażdżycy.

Miażdżyca. (cz.IX). Znaczenie nadciścienia w rozwoju miażdżycy.(cz.II)
   Utarło się przekonanie, że przyczyną nadciśnienia jest duże spożycie soli kuchennej. Jest to przekonanie błędne ponieważ w czasie wojen: pierwszej i drugiej wojny światowej, spożycie soli kuchennej wzrastało 3-5 i więcej razy, a nadciśnienie się cofało.
  Podano w doświadczeniu studentom amerykańskim trzy razy zwiększoną niż przeciętnie dawkę soli w diecie, w warunkach kontrolowanych i to nie miało żadnego wpływu na wzrost ciśnienia.
   Praktycznie nadciśnienie i duże spożycie soli mają jedną wspólną przyczynę wyższą.

c.d. w pliku dźwiękowym.

Pliki dołączone do artykułu

lp. Opis/Plik Rozmiar Pobierz
1 Jan Kwaśniewski – „Wademekum miażdżycy” – Znaczenie nadciśnienia w rozwoju miażdżycy (cz.II) (.wma) 796 KB pobierz
2 Jan Kwaśniewski – „Wademekum miażdżycy” – Znaczenie nadciśnienia w rozwoju miażdżycy (cz.II) (.doc) 33 KB pobierz
Przewijanie do góry