Składniki:
– po 70 dag tłustego mięsa: boczku, żeberek, karkówki
– 1.5 kg dojrzałych brzoskwiń
– 5 dag smalcu
– 10 dag masła
– jarzynka
– pieprz
Brzoskwinie umyć, osuszyć, przekroić na połówki i wyjąć pestki. Karkówkę i boczek pokroić w plastry, a żeberka na cząstki. Mięso natrzeć jarzynką i pieprzem. Dno i boki wysokiego garnka wysmarować grubo smalcem. Na dnie ułożyć plastry boczku, po czym przykryć je połówkami brzoskwiń. Następnie ułożyć warstwę pokrojonych żeberek i przykryć je kolejną porcją brzoskwiń. Na nich ułożyć pokrojoną karkówkę i przykryć ją ostatnią częścią połówek brzoskwiń. Masło pokroić na plasterki i ułożyć na brzoskwiniach. Garnek przykryć folią aluminiową (lub szczelną pokrywką) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175˚C. Piec ok. 3 godzin.
Uwagi:
– jest to doskonałe danie obiadowe o słodko-kwaśnym posmaku,
– z powodu dodatki brzoskwiń do potrawy nie trzeba podawać już żadnych sałatek
warzywnych ani surówek,
– do potrawy pasują gotowane lub pieczone ziemniaki polane obficie sosem spod mięsa lub
dowolne kluski optymalne (Książka Kucharska – przepis 21 i 22, a także przepis na
stronie http://www.dr-kwasniewski.pl/?id=2&news=44)
– ponieważ potrawa jest wielowarstwowa, nie można jej piec w zbyt wysokiej temperaturze,
gdyż środkowe warstwy mięsa mogłyby się nie dopiec,
– mięso można natrzeć dowolnymi przyprawami: mielonym zielem jałowca, majerankiem,
cząbrem, tymiankiem lub też zmiażdżonym czosnkiem,
– warstwy mięsa i brzoskwiń można przekładać dodatkowo pokrojoną w plasterki cebulą,
– zamiast brzoskwiń można użyć moreli lub innych śliwek,
– można przyrządzić danie z większej ilości mięsa oraz brzoskwiń i upieczone oraz ostudzone
porcje gotowej potrawy zamrozić na później.
100g gotowej potrawy zawiera:
B – 8,3 T – 26,2 W – 3,9 | kaloryczność 285 kcal |
B : T : W = 1 : 3,2 : 0,5 | gotowej potrawy – 3,0 kg |